Foto: EPA
Foto: EPA

Uredba bo zdaj objavljena v uradnem listu EU in bo začela veljati naslednji dan, so sporočili iz Evropske komisije.

Sprejeta uredba predvideva določitev cilja, da bi članice EU med 1. avgustom letos in 31. marcem 2023 porabo plina prostovoljno zmanjšale za 15 odstotkov glede na povprečno porabo plina med avgustom in marcem v zadnjih petih letih.

Uredba vključuje tudi možnost sprožitve opozorila na ravni EU glede varnosti dobav plina, kar bi pomenilo, da bi 15-odstotno znižanje postalo obvezno. Evropska komisija bo lahko sprožitev opozorila Svetu EU predlagala na lastno pobudo, in sicer v primeru visokega tveganja za hudo pomanjkanje plina ali pa izjemno visokega povpraševanja po njem. Poleg tega bo lahko pet članic od komisije zahtevalo, naj poda predlog za sprožitev opozorila.

Sorodna novica Se lahko slovenska podjetja res odpovejo 15 odstotkom zemeljskega plina?

V vsakem primeru bodo morale države to potrditi s kvalificirano večino, kar pomeni najmanj 15 članic, v katerih živi najmanj 65 odstotkov prebivalcev EU.

V primeru obveznega zmanjšanja porabe plina uredba določa tudi nekatere izjeme in možnosti za delno ali v nekaterih primerih popolno odstopanje od obveznega cilja zmanjšanja emisij, da bi upošteval posebne razmere v državah in zagotovil, da bo zmanjšanje emisij plina učinkovito pri povečanju zanesljivosti oskrbe v EU, so v svetu pojasnili v sporočilu za javnost.

Izjeme bodo med drugim veljale za države, ki niso povezane s plinskimi omrežji drugih članic, saj ne bodo mogle sprostiti zadostnih zalog plina za druge države.

Izjema bo poleg tega veljala za države, katerih električna omrežja niso sinhronizirana z evropskim električnim sistemom in so močno odvisne od plina za proizvodnjo elektrike.

Članice bodo lahko izjemo zahtevale tudi, če so že presegle cilje glede polnjenja skladišč s plinom, če so močno odvisne od plina za kritično infrastrukturo ali pa če se je poraba plina v zadnjem letu povečala za najmanj osem odstotkov glede na povprečje zadnjih petih let.

Uredba je izreden ukrep, predviden za določen čas. Veljala bo eno leto, Evropska komisija pa bo do maja 2023 opravila pregled, v katerem bo preučila možnost podaljšanja veljavnosti glede na razmere na področju oskrbe s plinom v EU, so še pojasnili v Bruslju.

Dogovor o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov so ministri držav EU, pristojni za energetiko, dosegli 26. julija. Članice so nato morale uredbo potrditi še uradno v pisnem postopku.

EU bo porabo plina zmanjšala za 15 odstotkov

Nemške rezerve plina so bile v sredo napolnjene 70,4-odstotno

Tako kažejo podatki evropskega združenja upravljavcev infrastrukture za zemeljski plin Gas Infrastructure Europe. Nemška skladišča zemeljskega plina se tako kljub zmanjšani dobavi iz Rusije približujejo vladnemu cilju, da jih napolni do 75 odstotkov. Nova nemška zakonodaja določa, da morajo biti skladišča do 1. septembra napolnjena vsaj do treh četrtin.

Na dobavo plina v Evropo vplivajo napetosti, povezane z ruskim napadom na Ukrajino in posledičnimi sankcijami Zahoda do Rusije, čeprav Moskva krčenje dobav uradno povezuje z vzdrževalnimi deli. Plinovod Severni tok, ki prek Baltskega morja oskrbuje Nemčijo s plinom, od prejšnjega tedna obratuje le z 20-odstotno zmogljivostjo.

Kako bo varčevala Evropa?