Ursula von der Leyen Sloveniji obljublja dihalne ventilatorje in opremo za testiranje. Foto: EPA
Ursula von der Leyen Sloveniji obljublja dihalne ventilatorje in opremo za testiranje. Foto: EPA

Sporočila je, da je nujno zdravstveni sektor oskrbeti s potrebno opremo za zdravljenje z virusom okuženih bolnikov.

Evropska komisija je z državami članicami organizirala skupno javno nabavo za dihalne ventilatorje in opremo za testiranje. Slovenija bo lahko podpisala ustrezno pogodbo v naslednjih dneh, je dejala von der Leynova.

Strateška rezerva za članice EU-ja

Strateška rezerva, ki jo bo vzpostavila Evropska komisija za države članice, bo vključevala medicinsko opremo za intenzivno zdravstveno nego, kot so respiratorji, osebno zaščitno opremo, kot so maske za večkratno uporabo, cepiva, ko bodo ta na voljo, in laboratorijsko opremo. Cilj je pomagati članicam, ki se spopadajo s problematiko pomanjkanja nujne medicinske opreme za oskrbo okuženih bolnikov, zaščito zdravstvenih delavcev in preprečevanje širjenja virusa, je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je predstavil pobudo.

Janez Lenarčič je zatrdil, da ne bo spodkopavanja med raznimi pobudami za zagotovitev dovolj zaščitne in druge zdravstvene opreme. Vzporedno namreč potekajo tri skupna javna naročila te opreme, komisija pa poskuša zagotoviti tudi krepitev proizvodnje te opreme. Foto: EPA
Janez Lenarčič je zatrdil, da ne bo spodkopavanja med raznimi pobudami za zagotovitev dovolj zaščitne in druge zdravstvene opreme. Vzporedno namreč potekajo tri skupna javna naročila te opreme, komisija pa poskuša zagotoviti tudi krepitev proizvodnje te opreme. Foto: EPA

Strateška rezerva naj bi bila po neuradnih informacijah operativna naslednji teden. Kdaj bodo lahko prve članice dejansko dobile opremo iz te rezerve, za zdaj ni jasno. Glavno merilo pri razdeljevanju opreme bo po Lenarčičevih besedah ocena potreb. Mehanizem bo deloval tako, da bo članica prostovoljka prevzela javno naročilo in skladiščila zmogljivosti, EU pa bo nabavo zalog financiral do 90-odstotno.

Pobuda del projekta evropske rezerve zmogljivosti

Izvozne prepovedi znotraj EU-ja spodkopavajo solidarnost in evropski mehanizem za civilno zaščito. Evropska komisija že vseskozi poziva k odpravi takšnih prepovedi.

Janez Lenarčič

Bistveno pri tem je, da se bo na ravni Unije odločalo, kdo bo dobil opremo iz te rezerve, je poudaril Lenarčič. Pripravljenost na sodelovanje pri izvedbi je doslej nakazalo okoli šest držav. Države lahko same izberejo vrsto opreme, ki naj bi jo nabavile in skladiščile.

Pobuda je del projekta evropske rezerve zmogljivosti, imenovane rescEU, ki je bila vzpostavljena marca lani kot nadgradnja mehanizma za civilno zaščito za boljšo pripravljenost in odzivanje na zdravstvene ter kemične, biološke, radiološke in jedrske krize. Že pred izbruhom novega koronavirusa je bilo načrtovano, da se v tem okviru v prihodnjih letih zagotovijo tudi ustrezne zmogljivosti za evakuacijo obolelih in ranjenih, na primer okuženih z ebolo.

Za zaščitno opremo zaprosili Italija in Španija

Sorodna novica Mnogo Francozov ne upošteva ukrepov za zajezitev širitve virusa

Kot je pojasnil Lenarčič, je v prvi vrsti država sama odgovorna za civilno zaščito. Če ne zmore, za pomoč zaprosi druge članice v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito. Odziv je odvisen od solidarnosti in zmožnosti. V skrajnih razmerah se zgodi, da potrebne pomoči ne dobi, in za tak primer je potrebna evropska rezerva, ko Evropska komisija odloči, kam bodo razporedili zmogljivosti.

Na nujnost evropske rezerve so prvič resno opozorile razmere ob groznih požarih pred leti, ko prizadete članice niso dobile dovolj pomoči v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito. Zdaj je položaj podoben. Doslej sta Italija in Španija zaprosili za zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito. V primeru Italije se je zataknilo zaradi prepovedi izvoza te opreme v Nemčiji in Franciji, a zdaj kaže, da bo Nemčija vendarle zagotovila pomoč Italiji.