Ursuli von der Leyen se mandat predsednice Evropske komisije sicer izeče šele prihodnje leto. Foto: EPA
Ursuli von der Leyen se mandat predsednice Evropske komisije sicer izeče šele prihodnje leto. Foto: EPA

Več držav članic Nata sicer je namignilo, da bo nekdanja nemška obrambna ministrica oktobra letos prevzela vodenje Severnoatlantskega zavezništva, navaja poročilo v The Sunu.

A v Evropski komisiji (EK) so navedbe, da bi Stoltenberga jeseni zamenjala von der Leyen, zanikali. Kot je za Berliner Zeitung dejal tiskovni predstavnik EK-ja, gre za "neutemeljena ugibanja". BIlo bi sicer res neobičajno, da bi von der Leyen EK zapustila leto pred iztekom mandata.

Aktualni generalni sekretar Nata Stoltenberg naj bi svoj mandat sklenil konec septembra, potem ko so mu ga že trikrat podaljšali (nazadnje zaradi vojne v Ukrajini), na čelu Nata pa je že od leta 2014.

The Sun, ki se sklicuje na britanske vire, navaja tudi, da bo Velika Britanija najverjetneje izrekla veto na von der Leyen, pri čemer se sklicujejo na njeno slabo bilanco pri vodenju nemških oboroženih sil v času njenega ministrovanja.

Nemški časopis Welt am Sonntag poroča, da sta med vodilnimi kandidati za nasledstvo Stoltenberga španski premier Pedro Sanchez in britanski obrambni minister Ben Wallace.