Schulz in Cipras sta se pogovarjala dve uri. Foto: EPA
Schulz in Cipras sta se pogovarjala dve uri. Foto: EPA

Martin Schulz je kot prvi tuji politik obiskal Atene, potem ko je na nedeljskih predčasnih volitvah zmagala levičarska stranka Siriza. Namen njegovega obiska je bil, da se iz prve roke seznani z načrti nove grške vlade, potem ko je Cipras v sredo na prvi seji vlade napovedal, da bo njihova prednostna naloga "pošten in koristen dogovor" z evropskimi posojilodajalci.

Cipras je sicer obljubil, da preloma s posojilodajalci ne bo, a tudi ne bo več poniževanja njegove države. Pred volitvami je napovedal konec varčevalnih ukrepov, ki dušijo Grčijo in njeno gospodarstvo, napovedal pa je tudi, da bo moralo nujno slediti zmanjšanje bremena zadolženosti države, tudi z odpisom dolgov. Grčija mednarodnim upnikom dolguje 240 milijard evrov.

"V Evropi so bili določeni strahovi, da bo Cipras ubral svojo pot. A danes sem ugotovil, da ni tako," je dejal Schulz na skupni novinarski konferenci s Ciprasom in pogovore označil kot "dober korak naprej". Sam pričakuje še konkretnejše pogovore, ko bo v petek Atene obiskal vodja evrskega območja Jeroen Dijsselbloem.

Brez enostranskih korakov
Pogovori med Ciprasom in Schultzem so trajali dve uri, predsednik Evropskega parlamenta pa jih je označil za "odkrite, konstruktivne in vsebinske", a tudi utrujajoče.

"Strinjala sva se glede številnih vprašanj, a še veliko zadev je, o katerih se bo treba pogovoriti," je dejal Schulz in pozdravil Ciprasovo napoved, da Grčija ne bo delala enostranskih korakov. Pozdravil je tudi napoved, da se bo boril proti izogibanju plačevanja davkov in proti socialni nepravičnosti, ki je povezana z utajevanjem davkov.

Cipras je na drugi strani poudaril, da bo njegova vlada "branik stabilnosti" in da želi "zgraditi nov odnos zaupanja" z Evropo. "Z evropskimi partnerji se pogovarjamo, kako najti celovito rešitev, ki bo v korist vseh, to pa zahteva čas," je dejal in poudaril, da si Grčija prizadeva vrniti gospodarsko rast.

"Evropa bo premagala to krizo in izšla močnejša, z več solidarnosti in medsebojnega zaupanja," je še dodal.

Prihodnji teden bo prihodnjo grško politiko v Evropi pojasnjeval tudi novi grški finančni minister Janis Varufakis. Kot so napovedali v njegovem uradu, bo v ponedeljek odpotoval v London in Pariz, v torek pa v Rim, kjer se bo sešel s kolegi, finančnimi ministri.

Schulz na obisku pri Ciprasu
Schulz na obisku pri Ciprasu