Cipras je zaprisegel kot prvi levičarski premier Grčije sodobne zgodovine. Foto: EPA
Cipras je zaprisegel kot prvi levičarski premier Grčije sodobne zgodovine. Foto: EPA
Janis Varufakis velja za grškega "pop zvezdnika" ekonomije. Foto: EPA

53-letni ekonomist Janis Varufakis bo prevzel vodenje finančnega ministrstva in bo tako vodil pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci, od katerih si nove oblasti v Atenah veliko obetajo - med drugim odpis občutnega dela grških dolgov. Je profesor ekonomije, nazadnje je bil zaposlen na Univerzi Teksas v Austinu. Velik del življenja je preživel v tujini in je poliglot.

Varufakis velja v Grčiji za nekakšnega "popzvezdnika" ekonomije. Športnik z gladko pobrito glavo nima težav z nastopanjem v javnosti. Slovi kot prepirljiv sogovornik, ki rad izziva. Ena njegovih bolj znanih izjav je: "Če v Grčiji ne bo gospodarske rasti, posojilodajalci ne bodo videli niti centa." Imenovanje levega ekonomista na tako pomemben položaj je za opazovalce znak, da bo Sirizina vlada v pogajanjih z EU-jem in IMF-jem o 240-milijardnem svežnju pomoči ubrala "trdo linijo".

Dragasakis - popolno nasprotje
66-letni ekonomist Janis Dragasakis bo imel medtem kot premierjev namestnik nadzor nad celotnim področjem financ in gospodarstva in bo sodeloval na omenjenih pogajanjih s posojilodajalci. Dragasakisa opisujejo kot popolno nasprotje nastopaškemu Varufakisu. Intervjuje daje le redko, če pa že, vedno odgovarja premišljeno in zelo vljudno. Politično pot je začel pred pol stoletja v vrstah komunistov.

Je edini član Ciprasovega kabineta, ki ima vsaj nekaj vladnih izkušenj - leta 1989 je bil namreč namestnik ministra za gospodarstvo v nadstrankarski prehodni vladi konservativnega premierja Ksenofona Zolotasa.

Tako Varufakis kot Dragasakis se glasno zavzemata za takojšen konec varčevalne politike, ki so jo v preteklih letih v zameno za ogromno finančno pomoč tujine vodile oblasti v Atenah. Kot edino rešitev za Grčijo izpostavljata odpis dela 320-milijardnega dolga, brez tega njeno gospodarsko okrevanje po njunem ni mogoče.

Tehnokrat na čelu zunanje politike
Vodja desnih Neodvisnih Grkov, manjših koalicijskih partnerjev Sirize, Panos Kamenos bo v novi vladi prevzel obrambni resor. Zunanje ministrstvo bo vodil tehnokrat, profesor politologije na univerzi v Pireju Nikos Kocjas, kar naj bi bil po prvih ocenah analitikov znak, da namerava Cipras v zunanji politiki ubrati mirne tone.

Eden Ciprasovih najtesnejših in najstarejših sodelavcev Nikos Papas bo v novi vladi odgovoren za usklajevanje različnih projektov in prizadevanj, njegov položaj bo podoben tistemu vodje kabineta. Število ministrstev je Cipras v skladu z obljubami občutno oklestil, z 19 na 11, obenem pa razširil predvsem pristojnosti ministrov za razvoj ter notranje zadeve in javno upravo.