Naslednje srečanje na vrhu v okviru dialoga je predvideno 2. maja. Foto: Reuters
Naslednje srečanje na vrhu v okviru dialoga je predvideno 2. maja. Foto: Reuters

Odbor so ustanovili v skladu z zavezami, ki sta jih na vrhu v Ohridu 18. marca v aneksu o izvajanju sporazuma sprejela srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti, so sporočili iz Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Skupnemu nadzornemu odboru bo predsedoval posebni odposlanec EU-ja za dialog Miroslav Lajčak. Kosovo bo zastopal veleposlanik v Bruslju Agron Bajrami, Srbijo pa glavni pogajalec Petar Petković.

Odbor se bo redno sestajal v Bruslju. Prvič se bo sešel po naslednjem srečanju v okviru dialoga na visoki ravni, ki bo predvidoma 2. maja v Bruslju. Odbor naj bi na prvem srečanju dokončno oblikoval in sprejel mandat odbora, so še sporočili iz Bruslja.

Vučić in Kurti sta marca v Ohridu dosegla dogovor o izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med državama, o vsebini katerega sta se v okviru dialoga, ki poteka pod okriljem EU-ja, uskladila že konec februarja v Bruslju.

Sporazuma sicer nista podpisala, a so v Bruslju poudarili, da je kljub temu zavezujoč za obe strani.

Med drugim določa medsebojno priznavanje dokumentov in nacionalnih simbolov ter da Srbija ne bo nasprotovala sprejemu Kosova v mednarodne organizacije. Določa tudi, da bodo državi vodila načela Ustanovne listine Združenih narodov. Pri tem izpostavlja suvereno enakost držav, spoštovanje neodvisnosti, avtonomije in ozemeljske celovitosti ter pravico do samoodločanja. Poudarja tudi obvezo uresničitve že sklenjenih dogovorov v okviru dialoga.