Aplavz za odhajajočega predsednika Evropske komisije Barrosa leta 2014, ko je njegovo mesto prevzel Jean-Claude Juncker (levo). Foto: Reuters
Aplavz za odhajajočega predsednika Evropske komisije Barrosa leta 2014, ko je njegovo mesto prevzel Jean-Claude Juncker (levo). Foto: Reuters
Goldman Sachs bo moral za svojo vlogo pri finančni krizi leta 2008 plačati 5 milijard dolarjev. Foto: Reuters
60-letni Barroso je deset let predsedoval Evropski komisiji. Foto: Reuters

Predstavniki EU-ja menijo, da Barroso z odhodom h Goldman Sachsu, ki ga krivijo tudi, da je pomagal Grčiji prikrivati svojo finančno stanje, da bi leta 2000 vstopila v evrsko območje, "ni izkazal integritete in preudarnosti".

Barroso je bil imenovan za predsednika in višjega svetovalca mednarodne podružnice Goldman Sachsa in se bo preselil v London, kjer bo banko usmerjal pri britanskih pogajanjih za odhod iz EU-ja. "Seveda EU dobro poznam, relativno dobro pa poznam tudi britansko okolje," je za FT povedal Barroso. "Če je moj nasvet lahko v teh okoliščinah koristen, sem pripravljen pomagati."

Barroso je bil med letoma 2002 in 2004 portugalski premier, med letoma 2004 in 2014 pa je bil na mestu predsednika Evropske komisije. "Ta sramotna vrtljiva vrata med politiko in poslovnim
svetom krepijo dvome o integriteti demokratične politike," je za Politico.eu izjavil evropski poslanec Sven Giegold. "Barrosov nagli preskok načenja ugled Evropske komisije." Dopisnik iz Bruslja Jean Quatremer pa je za francoski časnik Liberation zapisal, da je "Barroso (s svojo potezo) Evropi pokazal sredinec".

Kako se bo odzval Juncker?
Nekateri politiki v Bruslju pravijo, da Barroso o svoji nameri ni vnaprej obvestil niti zdajšnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki da "verjetno ni srečen", čeprav sta po Barrosovem imenovanju govorila po telefonu. Juncker je v ponedeljek za spletni časopis EUobserver dejal, da Barroso po pravilih EU-ja ni obvezan o svojih novih delovnih mestih obvestiti vodilnih pri EU-ju.

So pa francoski socialisti v Evropskem parlamentu pozvali k sankcijam proti Barrosu z ukinitvijo njegove pokojnine ob dopolnjenem 65. letu starosti. Tovrstna kazen je mogoča po sporazumu o
delovanju EU-ja, ki navaja, da morajo evropski komisarji "spoštovati zaveze, ki se porajajo iz njihove vloge, še posebej, da se morajo vesti z integriteto in preudarnostjo, kar se tiče sprejemanja določenih položajev po izteku svojega mandata v Evropski komisiji".

Trenutno velja prehodno obdobje 18 mesecev, ki ga je uvedel EU za funkcionarje po odhodu s položajev. Marisa Matias iz Konfederalne skupine Evropske združene levice je pozvala h koncu nekaznovanja nekdanjih funkcionarjev EU-ja.

"To imenovanje je popolnoma sramotno. Barroso je čakal na konec svojega 18-mesečnega obdobja, nato pa takoj pobasal svojo nagrado za dobro opravljeno delo pri Goldman Sachsu in finančnih trgih z uničenjem življenj na milijone evropskih državljanov z varčevalnimi ukrepi na Portugalskem, Grčiji, Irski, Španiji in Italiji," je bila ostra. "To kaže, kakšnim interesom sledijo evropski voditelji, in je dober primer, kako se je Evropska unija znašla v tem grozljivem položaju."