Padec BPD-ja je manjši od napovedi Evropske komisije. Foto: EPA
Padec BPD-ja je manjši od napovedi Evropske komisije. Foto: EPA

V zadnjem trimesečju je na četrtletni ravni BDP v državah z evrom upadel za 0,7 odstotka, v EU-ju pa za pol odstotka. Padci sledijo močnemu odboju v tretjem četrtletju, ko sta evrsko območje in EU imela 12,4- oziroma 11,5-odstotno rast. Ta je sledil drastičnemu upadu v drugem trimesečju, ko so v prvem valu epidemije po Evropi ustavili javno življenje.

Medletno je bil padec BDP-ja v zadnjem četrtletju v državah z evrom 5,1-odstoten, v Uniji pa 4,8-odstoten, potem ko sta bili vrednosti v tretjem četrtletju za 4,3 oziroma 4,2 odstotka manjši od tiste pred letom dni.

Padec v celotnem letu, ki ga je močno zaznamovala pandemija, je bil sicer manjši od pričakovanj Evropske komisije, ki je za območje evra nazadnje napovedala 7,8-odstotni padec.

Na četrtletni ravni je med državami, za katere je Eurostat imel podatke, največji padec imela Avstrija (–4,3 odstotka), sledili sta Italija (–2 odstotka) in Francija (–1,3 odstotka). Največjo rast sta imeli Litva (+1,2 odstotka) in Latvija (+1,1 odstotka).

Prvi podatki kažejo, da se številne države spoprijemajo z grožnjo nove recesije, potem ko je drugi val prekinil okrevanje, ki se je začelo lani poleti. Ekonomiste skrbita predvsem vpliv zastoja pri cepljenju v Evropi in pa nadaljevanje ukrepov, ki dušijo gospodarstvo.

Nemčija imela 0,1-odstotno rast

Da so bili rezultati boljši od pričakovanj, čeprav še vedno najslabši v zgodovini, je veliko pripomogla Nemčija. Največje gospodarstvo v evrskem območju je v lanskem zadnjem četrtletju v primerjavi s tretjim doseglo 0,1-odstotno rast, v medletni primerjavi pa 3,9-odstotni padec. V celotnem letu je nemški BDP zdrsnil za pet odstotkov.

Italija, ki jo je predvsem prvi val pandemije covida-19 močno prizadel, je imela v letu 2020 9,8-odstotni padec. Italijansko gospodarstvo je v zadnjih treh mesecih zaradi ukrepov trpelo bolj kot nemško. BDP v je primerjavi s predhodnim četrtletjem upadel za dva, v medletni primerjavi pa za 6,6 odstotka. V Franciji se je gospodarstvo v 2020 skrčilo za 8,3 odstotka, Španija pa
je lani zaznala 11-odstotni padec.

Ta ocena Eurostata je narejena na podlagi še nepopolnih podatkov in bo v prihodnje še popravljena. Tokratna ocena še ne vsebuje tudi Slovenije, saj bo prva ocena za lansko gibanje slovenskega BDP-ja znana konec meseca.