Že v prvem četrtletju, še pred uvedbo najstrožjih omejitev za zajezitev pandemije, ki so prišle sredi marca, je največje gospodarstvo območja evra zaznavalo 2,2-odstotni padec.

Proizvodnja v papirnici v Schwedtu v Nemčiji. Nemčija je največje evropsko gospodarstvo in najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije. Foto: EPA
Proizvodnja v papirnici v Schwedtu v Nemčiji. Nemčija je največje evropsko gospodarstvo in najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije. Foto: EPA

Pandemija prekinila desetletje rasti
Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je pred kratkim opozoril, da bo pandemija nemško gospodarstvo potisnila v najhujšo recesijo do zdaj in prekinila desetletje rasti. Danes objavljeni podatki so presenetili tudi analitike, ki so menili, da bo nemški BDP med aprilom in junijem upadel za približno devet odstotkov.

Brezposelnost (6,4) ne narašča: morda je najhujše že mimo
Nemški statistični urad je sicer objavil še, da je stopnja brezposelnosti julija v primerjavi z junijem ostala nespremenjena pri 6,4 odstotka, kar po ocenah analitikov morda lahko pomeni, "da je najhujše že mimo". Nemčija je namreč sredi maja znova odprla tovarne, trgovine in restavracije ter s tem omogočila vnovično oživitev gospodarske dejavnosti.

Država subvencionira delo 6,7 milijona zaposlenih
Pred pandemijo je imela Nemčija petodstotno stopnjo brezposelnosti, v državi pa se zdaj v velikem obsegu uporablja subvencioniranje skrajšanega časa. Zadnji podatki kažejo, da je maja država subvencionirala delo 6,7 milijona zaposlenih, potem ko je bilo teh aprila 6,1 milijona, marca pa 2,5 milijona.

Stopnja brezposelnosti v EU-ju junija na 7,1 odstotka, v Sloveniji 4,8

Stopnja brezposelnosti se je junija zaradi pandemije covida-19 v območju evra na mesečni ravni zvišala za 0,1-odstotne točke, na 7,8 odstotka, v EU-ju prav tako za 0,1-odstotne točke, na 7,1 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat. Po ocenah Eurostata je bilo junija v EU-ju brezposelnih 15,023 milijona ljudi, od tega 12,685 milijona v območju z evrom. V primerjavi z majem se je številka povečala v EU-ju za 281.000, v evrskem območju pa za 203.000 ljudi.

V Sloveniji je bila brezposelnost junija tako kot maja 4,8-odstotna. Junija lani je bila 4,5-odstotna.

Avstrija: BDP upadel za 12,8 odstotka

Iz Avstrije pa poročajo, da je BDP v drugem četrtletju upadel za 12,8 odstotka, kar predstavlja največji padec gospodarske dejavnosti na letni ravni po drugi svetovni vojni. Avstrijski inštitut za gospodarske raziskave (Wifo) je skoraj polovico padca pripisal padcu v trgovini, storitvah, transportu in turizmu.

V drugem četrtletju sta zaradi ukrepov za zamejitev širjenja okužb z novim koronavirusom občutno upadli domača potrošnja in tudi mednarodna trgovina. Velik padec BDP-ja so nekoliko ublažili finančni, telekomunikacijski in nepremičninski sektor.