Orbanovi stranki grozi izključitev iz EPP-ja, ki ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. Foto: Reuters
Orbanovi stranki grozi izključitev iz EPP-ja, ki ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. Foto: Reuters

Izključitev te stranke je uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav, ki so članice te konservativne evropske stranke, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vodja EPP-ja Joseph Daul.

V skladu z njihovimi pravili, ki jih povzema nemška tiskovna agencija DPA, mora izključitev posamezne stranke iz te politične družine zahtevati najmanj sedem strank članic EPP-ja iz petih držav.

Uradno zahtevo za izključitev so dale finska stranka Kokoomus, švedski Zmerna stranka in krščanski demokrati, belgijski krščanskodemokratski stranki CDV in CDH, luksemburška krščanskosocialna stranka CSV, grška Nova Demokracija, litovski TS/LKD, norveška Hoyre, nizozemska krščanskodemokratska stranka CDA ter portugalski desnosredinski socialdemokratska (PSD) in Ljudska stranka (CDS-PP).

Daul je še dejal, da bo skupščina EPP-ja o tem vprašanju razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Ta organ sicer sestavljajo predsedstvo EPP-ja, vodstvo skupine v Evropskem parlamentu in delegati strank članic. Po navedbah virov v EPP-ju bosta na mizi dve možnosti, in sicer izključitev Fidesza ali suspendiranje njegovega članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

Pomembna odločitev pred volitvami

Morebitna odločitev o izključitvi Fisdesza bo pomembna za EPP pred majskimi evropskimi volitvami. Trenutno je namreč v vrstah EPP-ja 12 Fideszovih poslancev, v prihodnjem sklicu parlamenta pa naj bi jih bilo glede na najnovejše projekcije 13.

Nekateri v EPP-ju se bojijo, da bi se Fidesz v primeru izključitve povezal s protipriseljensko Ligo italijanskega premierja Mattea Salvinija, katere evroposlanci so trenutno del politične skupine Evropa narodov in svobode.

V EPP-ju od CDU-ja do SDS-a

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino, v tej evropski stranki pa so glavne konservativne stranke, tudi krščanskodemokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci.

Iz Slovenije so članice EPP-ja SDS, NSi in SLS, ki imajo v politični skupini v Evropskem parlamentu skupno pet poslancev.

Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu judovskemu milijarderju madžarskega rodu Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila.