Mesne kroglice so prodajali na Češkem, v Veliki Britaniji, na Portugalskem, Nizozemskem in v Belgiji. Foto: EPA
Mesne kroglice so prodajali na Češkem, v Veliki Britaniji, na Portugalskem, Nizozemskem in v Belgiji. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik češkega veterinarskega urada Josef Duben je povedal, da so laboratorijske analize konjski DNK odkrile v kilogramskem pakiranju zamrznjenih mesnih kroglic v podružnici Ikee v Brnu. Izdelek je proizveden na Švedskem in ima rok uporabe 22. 1. 2014.

Češke oblasti so od Ikee zahtevale, naj ta proizvod nemudoma odstrani s polic. Prek sistema hitrega obveščanja RASFF so o odkritju obvestile tudi preostale članice Evropske unije.

Ikea je sporočila, da je ustavila prodajo mesnih kroglic v svojih 17 trgovinah na Švedskem.

Kasneje so iz švedskega podjetja sporočili, da sporni proizvod umikajo s polic svojih trgovin na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Franciji, Veliki Britaniji, na Portugalskem, v Italiji, na Nizozemskem, v Belgiji, Španiji, na Cipru, v Grčiji in na Irskem.

Kot je dodala tiskovna predstavnica Ikee Ylva Magnusson, zadevo jemljejo zelo resno.

Konjsko meso so na Češkem odkrili tudi v pošiljki govejega mesa iz Poljske nekega drugega trgovca.

Afera razkrila goljufijo izjemnih razsežnosti
Kmetijski ministri EU-ja bodo v Bruslju razpravljali o odzivu na afero s konjskim mesom v uradno govejih izdelkih, ki se bliskovito širi po Evropi in čez njene meje v Azijo, prejšnji teden pa je dosegla tudi Slovenijo.

Eden izmed ukrepov, o katerih se razmišlja, je zaostritev pravil za označevanje sestavljenih mesnih izdelkov.

EU se je pred desetimi dnevi odločil za takojšnje sistematično preverjanje sestavljenih govejih izdelkov in surovega konjskega mesa v vseh članicah, ki je že takoj pokazalo, da gre za goljufijo izjemnih razsežnosti.

Članice z metodo DNK ugotavljajo prisotnost konjskega mesa v sestavljenih izdelkih, v katerih je uradno le goveje meso, in prisotnost fenilbutazona - sestavine zdravila za konje, nevarnega človeku - v surovem konjskem mesu.

Konjsko meso v uradno govejih izdelkih so prvi odkrili na Irskem, in sicer v hamburgerjih. Sledil je val odkritij konjskega mesa v govejih lazanjah, tortelinih in drugih izdelkih na prodajnih policah v evropskih državah, tudi v Sloveniji.

Ministri bodo razpravljali o evropskem odzivu na to afero, ki za zdaj ostaja opredeljena le kot goljufija pri označevanju izdelkov in kot zavajanje potrošnikov, ne pa tudi kot grožnja zdravju.

Eden izmed ukrepov, ki ga preučujejo članice Unije, je zaostritev pravil za označevanje sestavljenih mesnih izdelkov z uvedbo obvezne oznake države izvora, ki je zdaj potrebna le pri surovem mesu.