Afera 'konjsko meso' še naprej odmeva po Evropi. Foto: EPA
Afera 'konjsko meso' še naprej odmeva po Evropi. Foto: EPA
Sledi konjskega mesa so našli v vzorcih po skoraj vsej Evropi. Foto: EPA

"Ne moremo hrane kar metati stran," je dejal Niebel, ki je zamisel dobil od uglednega člana vladajoče stranke CDU, Hartwiga Fischerja, za njim pa stojijo tudi nekateri drugi člani stranke.
"800 milijonov ljudi na svetu je lačnih. Še celo v Nemčiji imamo žal ljudi, ki so v hudih finančnih stiskah - tako da ne moremo kar metati hrane v smeti," je razložil.

Kot poroča BBC, je opozicija predlog zavrnila kot "absurdnega" in žalitev za revne, ga pa podpira prelat Bernhard Feimberg, višji predstavnik Evangelikanske cerkve v Nemčiji.
"Nam kot Cerkvi se zdi družbena mentaliteta metanja hrane stran skrb vzbujajoča. Kako bi omenjene izdelke razdelili, bi morali še preučiti, a zavračanje hrane, ki bi jo lahko mirno zaužili, je prav tako slabo kot zavajajoče označevanje in ne sme biti rešitev," je dejal.

Hollande za označevanje
Francoski predsednik Francois Hollande se je medtem zavzel za obvezno označevanje mesa v vnaprej pripravljenih izdelkih. Na kmetijskem sejmu v Parizu je poudaril, da bi morali kupci poznati izvor proizvodov, ki jih zaužijejo, še posebej mesa.

Francoski kmetijski minister Stephane Le Foll pa je potrdil, da je del mesa šestih konj, pri katerih so odkrili sledi človeku potencialno nevarnega zdravila fenilbutazon, najverjetneje končal v prehranski verigi.
Britanske oblasti so namreč Francijo opozorile, da so pri preverjanju vzorcev v mesu šestih konj, ki je bilo izvoženo v Francijo, odkrili sledi omenjenega zdravila. Nekaj mesa je Franciji še uspelo odpoklicati, približno polovico pa so ljudje verjetno zaužili. Po besedah ministra sicer obstaja le "manjše" zdravstveno tveganje. Načeloma konjsko meso velja za bolj zdravega od govejega.