Bratuškova ni zanikala možnosti, da bi obstoječa vlada, ki jo vodi in ki opravlja tekoče posle, za komisarko predlagala prav njo. Možnost je še podkrepila z argumentom, da bi bilo dobro poskrbeti za večjo enakost spolov oziroma predstavništvo žensk znotraj Evropske komisije. Foto: BoBo
Bratuškova ni zanikala možnosti, da bi obstoječa vlada, ki jo vodi in ki opravlja tekoče posle, za komisarko predlagala prav njo. Možnost je še podkrepila z argumentom, da bi bilo dobro poskrbeti za večjo enakost spolov oziroma predstavništvo žensk znotraj Evropske komisije. Foto: BoBo
Evropska komisija
Boj za slovenskega kandidata za komisarja je na vrhuncu. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Rado Genorio
Genorio je poudaril, da ga do danes še nihče iz Ljubljane ni poklical in vprašal, ali ga ta položaj sploh zanima. Foto: BoBo
Janez Potočnik
Potočnik je pripravljen resno premisliti o naslednjem mandatu, če bi vlada ocenila, da je to v interesu Slovenije Foto: EPA
Bratuškova komisarka? SD proti.
Kdo bo novi slovenski komisar?

Stalni predstavnik Slovenije pri Evropski uniji Rado Genorio je poudaril, da ga do danes še nihče iz Ljubljane ni poklical in vprašal, ali ga ta položaj sploh zanima, ter dodal, da se o tem ni pogovarjal niti s predsednico vlade niti z ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem - niti na načelni ravni. Z Erjavcem se bosta o tem predvidoma pogovarjala v torek, ko bo v Bruslju na zasedanju zunanjih ministrov EU-ja, je še dejal.

Ne bi bilo prvič, da bi položaj prevzel stalni predstavnik
"Je pa res ... da so se v preteklosti in tudi sedanjosti številne članice, ki so imele iz takšnih ali drugačnih razlogov težave pri imenovanju, odločale za stalne predstavnike, ki so hrbtenica delovanja EU-ja,"
je še dejal Genorio. "Jasno je, da smo stalni predstavniki najbolj poučeni ljudje v Bruslju o vsem, kar se dogaja v EU-ju, ne samo v smislu zakonodajnih procesov, ampak tudi v smislu medinstitucionalnih odnosov," je dodal.

Odločitve prepušča Ljubljani
Možnosti, da bi komisarska kandidatka postala premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, ni želel komentirati, češ da odločitve prepušča Ljubljani, kjer takšne odločitve tudi sprejemajo. "Mislim, da se bo znala zavzemati za ambiciozni položaj in da bo našla ustreznega kandidata ali kandidatko za ta položaj," je prepričan.

Tudi tega, kateri resorji bi bila za Slovenijo ustrezni, ni želel podrobno komentirati. "Pričakujem, da se bo slovenska politika odgovorno zavzela za ambiciozen pristop in dala Bruslju jasen signal, kaj si želi," je izrazil mnenje, na koncu pa poudaril še, da mora biti komisar "vedno z enim očesom obrnjen tudi proti svoji prestolnici".
Bratuškova ni zanikala možnosti, da bi obstoječa vlada, ki jo vodi in ki opravlja tekoče posle, za komisarko predlagala prav njo. Možnost je še podkrepila z argumentom, da bi bilo dobro poskrbeti za večjo enakost spolov oziroma predstavništvo žensk znotraj Evropske komisije. Kot kaže, pa ji ta možnost uhaja iz rok, saj podpora znotraj lastne vlade kopni.
SD Bratuškove ne podpira
Podporo ji je odrekel SD. Kot je pojasnil predsednik stranke Dejan Židan, je treba upoštevati volilni izid. Poleg tega po njegovih besedah na tem mestu potrebujemo ljudi, "ki so s svojim dosedanjim strokovnim in političnim delom pokazali, da obvladajo stvari, ki jih delajo".
Predsednika republike Boruta Pahorja pozivajo, naj še pred odločitvijo vlade glede kandidata skliče posvet strank, ki so se uvrstile v DZ, da skupaj poiščejo kandidata s širšo podporo.

SD v razpravo ponuja tri morebitne kandidate za evropskega komisarja: ministrico v odhodu Anjo Kopač Mrak, evropsko poslanko Tanjo Fajon in Genoria.
O mogoči vnovični kandidaturi sedanjega komisarja Janeza Potočnika pa pravi, da o delu nazaj lahko govorimo z lepimi besedami, vendar je čas, da Slovenija pokaže, da nima samo enega kandidata za tako pomembno mesto. "Evropski komisar ni le ta, ki pokriva neko strokovno področje, pač pa je komisar ta, ki mora znati v odločilnih trenutkih udariti po mizi za interese Slovenije," je dejal Židan.

Poudaril pa je, da SD pri svojih predlogih za komisarja oz. komisarko ne vztraja ali pogojuje.

Potočnik si želi za Slovenijo in EU storiti še več
Janez Potočnik, ki ima za sabo dva mandata evropskega komisarja, se zaveda, da sta dva mandata dolga doba, in razume, da nekateri menijo, da je čas za nove obraze. Po drugi strani pa je izpostavil, da si po vseh izkušnjah želi za Slovenijo in EU v teh prelomnih časih storiti še več. Dejal je tudi, da bi se mu zdelo neprimerno, če bi ga izkušnje izločile iz obravnave, in izrazil veselje, da ga nekateri vidijo kot dobrega kandidata.

Ponovil je, da je pripravljen resno premisliti o naslednjem mandatu, če bi vlada presodila, da je to v interesu Slovenije. "Končna odločitev je v rokah države. Upam, da jim bo uspelo izbrati nekoga, ki bo delo opravljal dobro in pošteno," je poudaril in zatrdil, da bo sam Sloveniji in EU-ju še naprej pomagal po najboljših močeh, ne glede na to, kam ga bo vodila pot.

Odločitev bo resda morala sprejeti vlada, ki opravlja tekoče posle, a se je ključno posvetovati s političnimi igralci, ki so se na volitvah dobro odrezali, je prepričan Potočnik, ki meni še, da ne gre za formalnopravno dilemo, ampak za vprašanje politične kulture. Možnosti, da bi kandidatka za položaj postala premierka, ki opravlja tekoče posle, ni želel komentirati, ker se Alenka Bratušek še ni jasno opredelila.

Potočnik: Komisar mora biti spreten politik
Poudaril je, da je komisar ogledalo Slovenije na evropski ravni, zato je izjemno pomembno, kakšnega kandidata predlaga država. Komisar mora biti spreten politik, ki zna iskati rešitve med zelo raznovrstnimi interesi, ter strokovno prepričljiv in močan, je prepričan Potočnik, ki pravi še, da bi morala biti Slovenija v pogajanjih o resorjih ambiciozna. Z močnim kandidatom bi morala poskušati dobiti resorje, kot so energija, notranji trg, konkurenca in industrija, je predlagal.

Bratuškova komisarka? SD proti.
Kdo bo novi slovenski komisar?