Alenka Bratušek bi rada, da je na vodilnih položajih v Uniji čim več žensk, tudi komisark. Foto: BoBo
Alenka Bratušek bi rada, da je na vodilnih položajih v Uniji čim več žensk, tudi komisark. Foto: BoBo
Cerar meni, da bi se morala odhajajoča vlada o imenovanju kandidata za evropskega komisarja ali komisarko posvetovati s strankami, ki so vstopile v DZ po zadnjih volitvah. Foto: BoBo

Bratušek je v Bruslju poudarila, da bo treba kandidata imenovati do konca julija ter da bo danes kot resorje, ki zanimajo Slovenijo, izpostavila regionalno politiko, proračun in promet.

Kot je pojasnila, za zdaj z novim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem ne bodo uradno govorili o delitvi resorjev, da mu bo pa v pogovoru pred drevišnjim vrhom omenila, da bi lahko Slovenija zelo dobro zastopala področja, kot so regionalna politika, proračun in promet.

Ni pojasnila, ali sebe vidi kot komisarko
Na vprašanje, ali na komisarskem položaju vidi sebe, je odgovorila, da to ne bo tema današnjega vrha in da se o tem za zdaj ni pogovarjala še z nikomer, tudi doma ne. Je pa dodala, da se že vseskozi zavzema, da bi bilo na vodilnih položajih v Uniji čim več žensk, tudi komisark.

Izpostavila je tudi, da mora Slovenija predlagati človeka, ki bo kompetenten ter bo z izkušnjami in znanjem dobro zastopal državo znotraj komisije.

Opozorila je, da je dejstvo, da bo morala Slovenija do konca julija predlagati kandidata, in izpostavila, da bo to morala storiti vlada, ki opravlja tekoče posle. Vlada o tem po njenih besedah v četrtek še ne bo razpravljala, ker še ni pripravljenega gradiva.

Cerar: Vlada naj se posvetuje tudi z nami
Miro Cerar, predsednik stranke SMC, ki je relativna zmagovalka volitev, je glede imenovanja slovenskega komisarja v Bruslju opozoril, da se mora vlada o tem posvetovati "z nami in drugimi strankami". Ta hip sicer še nima v mislih konkretnega imena. O tem se bodo posvetovali v stranki SMC in ga sporočili vladi, če bodo za to vprašani, je pojasnil in obžaloval, da odhajajoča vlada ni oblikovala postopkov, ki bi omogočili pravočasno izbiro najboljšega kandidata.

Cerar je pred začetkom sestanka novinarjem v zvezi s tem dejal, da meni, da bi bilo na mestu, da DZ, morda celo zdaj, po nujnem postopku sprejme zakon z nekaj členi, v katerih bo opredelil postopek kandidiranja.

"Vodilni položaj v EU-ju za vzhodno ali srednjo Evropo"
Sicer pa je Bratušek mnenja, da bi bilo - poleg tega, da je treba zagotoviti uravnoteženost spolov - prav tudi, da enega izmed vodilnih položajev v EU-ju zasede oseba iz vzhodno- ali srednjeevropske države in da politično razmerje sil ni nepomembno.

O imenih, na primer ali bi za visoko zunanjepolitično predstavnico podprla italijansko zunanjo ministrico Federico Mogherini ali evropsko komisarko Kristalino Georgievo, ni želela govoriti, češ da so vse le predvidevanja in da na mizi uradno ni še popolnoma nič.