Ashtonova je po koncu sestanka povedala, da med Srbijo in Kosovom še vedno obstaja zelo globok prepad glede statusa severa Kosova. Foto: EPA
Ashtonova je po koncu sestanka povedala, da med Srbijo in Kosovom še vedno obstaja zelo globok prepad glede statusa severa Kosova. Foto: EPA
Pogovori med Srbijo in Kosovom brez uspeha

Kosovo in Srbija se pogajata o normalizaciji in iščeta dogovor o omejeni avtonomiji za srbsko skupnost na severu Kosova. V predhodnih krogih se je Dačiću in Thaciju uspelo dogovoriti o oblikovanju skupnosti ali zveze srbskih občin na severu Kosova, ostajajo pa razhajanja glede pristojnosti, ki naj bi jih ta skupnost dobila. Beograd si želi, da bi ta skupnost imela zakonodajno in izvršilno oblast, temu pa Priština oporeka.

To je bilo zadnje predvideno uradno srečanje med sprtima stranema, ki sta imeli na mizi vrsto predlogov. Po 12 urah za pogajalsko mizo je visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton sporočila: "Razkol med obema stranema je ozek, vendar zelo globok." Ob tem je dodala, da se bosta srbski in kosovski premier, Ivica Dačić in Hashim Thaci, vrnila domov in ji v nekaj dneh sporočila, kako naprej.

Tako Thaci kot Dačić obljubljata nadaljevanje pogovorov
Thaci je novinarjem v Bruslju povedal, da je njegova stran podala predloge za integracijo vseh državljanov Kosova, a se je srbska stran na to odzvala z oklevanjem. "Sestanek je bil težaven in utrujajoč. Priština je bila precej širokogrudna v svojih stališčih in ponudbah, medtem ko so bila stališča Beograda statična," je povedal Thaci in dodal, da kljub vsemu upa, da bodo dogovor dosegli v naslednjem tednu. Ob tem vztraja, da Srbija nikoli ne bo imela izvršne oblasti na severu Kosova.

Tudi Dačić je medijem povedal, da je še nekaj časa, da strani najdeta rešitev, in ob tem izrazil prepričanje, da pogovori še niso končani. Dačić je po srečanju povedal tudi, da mu je podpredsednik vlade Aleksander Vučić zaradi neuspeha pogajanj ponudil odstop, a ga ni sprejel. Thaci in Vučić naj bi se na pogajanjih zapletla v več besednih spopadov, Thaci pa naj bi izjavil, da Vučić ni navajen realnosti dialoga.

Čas za dogovor se počasi izteka
Če želita Srbija in Kosovo junija dočakati odločitev o naslednjem koraku za pot v Evropsko unijo (za Srbijo začetek pristopnih pogajanj, za Kosovo pa začetek pogajanj o pridružitveno-stabilizacijskem sporazumu), se čas za dogovor naglo izteka. Evropska komisija bo o napredku v dialogu poročala sredi aprila, njeno poročilo pa bo nato podlaga za odločitev članic Evropske unije.

Pogovori med Srbijo in Kosovom brez uspeha