Beograd in Priština iščeta rešitev za življenje in delovanje srbske večine na severu Kosova. Foto: EPA
Beograd in Priština iščeta rešitev za življenje in delovanje srbske večine na severu Kosova. Foto: EPA
Kosovski premier Hashim Thaci in kosovska predsednica Atifete Jahjaga pred srečanjem s Catherine Ashton. Foto: EPA
Srbska in albanska stran še vedno ne znata živeti v sožitju. Foto: EPA

Dačić in Thaci sta bila previdno optimistična. Po koncu sedmega kroga dialoga so dali prvič skupaj izjave za medije visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Ashtonova, Dačić in Thaci, na novinarska vprašanja pa niso odgovarjali. Naslednji sestanek bo 2. aprila.

Bil je dolg in zelo pomemben dan, je poudarila Ashtonova in "iz vsega srca" izrekla "izjemno spoštovanje" premierjema za pripravljenost na iskanje rešitev v duhu odprtosti in odločenosti. "Skupaj smo bili od 10.30, odločeni, da dosežemo napredek, ki smo ga nedvomno tudi dosegli. Moje osebno mnenje je, da smo zelo blizu rešitvi nekaterih najtežjih vprašanj, povezanih s severom Kosova," je dodala.

"Kot sem povedala obema predsednikoma vlad, si ne bi mogla želeli boljše družbe za rojstni dan," je še dejala in dodala, da si za darilo želi, da Dačić in Thaci nadaljujeta v duhu sodelovanja.

Izjavi Dačića in Thacija sta bili na podobni valovni dolžini. Nobeden ni želel ugibati, kako blizu ali daleč je dogovor, obenem sta bila oba previdno optimistična. Ocenila sta, da je bil v šestih mesecih dosežen napredek, ki si ga je bilo včasih nemogoče predstavljati, in poudarila predanost dialogu.

Brez ultimatov EU-ja
Dačić se je Ashtonovi zahvalil za velik trud in za to, da je rojstni dan preživela z njima. "Ne vem sicer, ali sva res najboljša družba za to ali ne," je pristavil. "Ne morem reči, ali smo blizu ali daleč dogovoru, ker se lahko pogled na situacijo, v kateri smo, v vsakem trenutku spremeni," je dejal Dačić in opozoril, da razlike glede pristojnosti skupnosti srbskih občin še vedno obstajajo.

EU Beogradu in Prištini po Dačićevih besedah ne postavlja ultimatov, temveč ju poziva k iskanju kompromise. To pa je veliko teže, saj na Balkanu "nismo nagnjeni h kompromisom", a če želimo rešitev, bomo morali biti, je menil.

"Dosegli smo napredek glede nekaterih vprašanj ... Ne morem reči, ali smo zelo blizu dogovora ali daleč, gremo pa v pravo smer," je dodal kosovski premier, ki v prihodnjih dneh pričakuje rešitev za normalizacijo odnosov med stranema. "Odpira se novo poglavje dobrih sosedskih odnosov."

Cilj odpraviti vzporedne strukture
Beograd in Priština pod taktirko EU-ja iščeta takšno rešitev za življenje in delovanje srbske večine na severu Kosova, ki bi privedla do odprave vzporednih struktur v zdravstvu, šolstvu, policiji in sodstvu ter omogočila njeno vključitev v upravni okvir Kosova. Glavna sestavina rešitve je oblikovanje skupnosti ali zveze srbskih občin, s čimer se načelno obe strani strinjata. Ko je na vrsti konkretno vprašanje - kakšne bodo njene pristojnosti - pa so stališča vsaksebi.

Srbska stran želi, da bi skupnost imela izvršilne in zakonodajne pristojnosti, kosovska pa, da ima le posvetovalno vlogo. Išče se kompromis, ki bo v skladu z evropsko zasnovo lokalne in regionalne ureditve ter s kosovsko notranjo ureditvijo.

Čas za dogovor se naglo izteka, če želita Srbija in Kosovo junija dočakati odločitev o naslednjem koraku na poti v EU - za Srbijo je to začetek pristopnih pogajanj, za Kosovo pa začetek pogajanj o pridružitveno-stabilizacijskem sporazumu, ki odpira vrata na nepovratno pot v Unijo.

Evropska komisija bo namreč o napredku v dialogu poročala sredi aprila. To poročilo bo podlaga za odločitev članic, ki pa ne pričakujejo le dogovora na papirju, temveč tudi njegovo izvajanje, tako da dogovor v zadnji minuti ne bo dovolj za pozitivne odločitve.