Zakon določa, da bo Velika Britanija iz EU-ja izstopila 29. marca 2019 ob 23. uri po britanskem času. Foto: Reuters
Zakon določa, da bo Velika Britanija iz EU-ja izstopila 29. marca 2019 ob 23. uri po britanskem času. Foto: Reuters

Kot je v parlamentu povedal predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow, je zakon, ki ga je parlament potrdil pretekli teden, podpisala kraljica Elizabeta II., kar je zadnji korak v britanskem zakonodajnem postopku.

Predtem sta oba domova parlamenta o zakonu, katerega predlog je bil vložen julija 2017, razpravljala več kot 250 ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon, ki zagotavlja pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica Unije, določa, da bo država iz EU-ja izstopila 29. marca 2019 ob 23. uri po britanskem oziroma opolnoči po srednjeevropskem času.

"Nične" možnosti, da ostane Velika Britanija v Uniji
Britanski minister za mednarodno trgovino Liam Fox je ob razglasitvi zakona dejal, da je bila s tem tlakovana "nepovratna" pot za izstop Velike Britanije iz EU-ja. Možnosti, da ne zapustijo povezave, so tako "nične", je poudaril.

Poslanci vladajoče konservativne stranke so razglasitev pozdravili z vzkliki veselja. Eden vodilnih evroskeptičnih poslancev Jacob Rees-Mogg, ki prihaja iz vrst konservativcev, je že konec preteklega tedna po potrditvi zakona v parlamentu dejal, da je "pravni položaj za čisti brexit zdaj veliko močnejši". Potrditev zakona pa krepi tudi položaj premierke Therese May v pogajanjih z Brusljem, je dodal.

Drugi evroskeptični konservativni poslanec Dominic Raab pa je poudaril, da bo šla Theresa May na vrh EU-ja konec tega tedna "z vetrom v jadrih", navaja AFP.