OECD: Učiteljski poklic manj privlačen tudi zaradi nižjih plač v primerjavi z enako izobraženimi. Foto: BoBo
OECD: Učiteljski poklic manj privlačen tudi zaradi nižjih plač v primerjavi z enako izobraženimi. Foto: BoBo

Največ učiteljev primanjkuje pri tehničnih predmetih, kot sta matematika in fizika. Skrb vzbujajoče je tudi, da so učitelji vse starejši, pada pa tudi vpis na pedagoške fakultete, kaže poročilo o pedagoških poklicnih poteh, ki ga je pripravila evropska mreža za izmenjavo podatkov o izobraževanju Eurydice.

Slovenija je v poročilu omenjena kot država, kjer ni pomanjkanja učiteljev, država se spoprijema s presežkom števila učiteljev, med omenjenimi razlogi za to pa so starajoče se prebivalstvo, gospodarska kriza in varčevalni ukrepi.

Evropska komisija je lani maja sprejela posebno poročilo, v katerem je na ravni EU-ja predlagala ukrepe za pomoč državam članicam pri reformah izobraževanja, o pomanjkanju učiteljev pa so pred mesecem dni na prvem evropskem vrhu o izobraževanju spregovorili tudi evropski ministri za izobraževanje. Ti so podprli prizadevanja, da je treba v EU-ju razviti skupni program za modernizacijo izobraževanja in učiteljem ponuditi boljšo oporo.

Na padanje zanimanja za učiteljski poklic je v lanskem zborniku kazalnikov v izobraževanju opozoril tudi OECD, med razlogi za to pa so tudi plače učiteljev, ki so nižje od plač zaposlenih, ki imajo primerljivo izobrazbo.