Protestniki so zahtevali nov referendum o brexitu. Foto: AP
Protestniki so zahtevali nov referendum o brexitu. Foto: AP

Protestniki so se oblekli v pisane kostume in mahali z zastavami Evropske unije. Po oceni organizatorjev se je shoda udeležilo več kot milijon zagovornikov drugega referenduma, piše BBC. Protestnikov naj bi bilo tako več kot na podobnem shodu oktobra, ko se je po besedah organizatorjev zbralo okoli 700.000 ljudi, poroča Reuters. Policija ni želela podati svoje ocene o množičnosti shoda.

Če se je res zbralo milijon ljudi, bi to pomenilo, da gre za druge najbolj množične demonstracije v zgodovini Londona. Februarja 2003 se je namreč na ulice podalo skoraj dva milijona ljudi, ki so nasprotovali napadu na Irak, ki je sledil čez mesec dni.

Premierko Thereso May protestniki obtožujejo praznih obljub. Foto: AP
Premierko Thereso May protestniki obtožujejo praznih obljub. Foto: AP

Podporo shodu in drugemu referendumu sta med drugim izrazila londonski župan Sadiq Khan in škotska premierka Nicola Sturgeon. Khan je tvitnil fotografijo shoda in poleg zapisal, da je prišel čas, da dobijo Britanci zadnjo besedo glede brexita.

Shoda se je udeležilo tudi več politikov. Laburist Tom Watson namerava premierki ponuditi podporo dogovoru z EU-jem, če bo ta podprla nov referendum, poroča BBC.

Med protestniki je bila tudi 18-letna Phoebe Poole, ki na referendumu o brexitu leta 2016 ni mogla glasovati. "Sem smo prišli, ker menimo, da so nam ukradli prihodnost. Naša generacija je tista, ki bo morala živeti s posledicami te katastrofe," je dejala za Reuters. "Težje bo dobiti službo. Že zdaj veliko velikih podjetij odhaja. Zaskrbljena sem glede prihodnosti," je še dejala.

Prišli so tudi ljudje, ki so na prvem referendumu podprli brexit. "Leta 2016 sem glasoval za odhod. Zdaj mi je jasno, da smo dobili prazen list papirja z lažnimi obljubami. Velika Britanija si zasluži več kot ta cirkus," je za britanski Mirror dejal 24-letni Leon French.

23. junija 2016 so volivci in volivke na referendumu glasovali o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Za brexit je glasovalo 17,4 milijona ljudi oziroma 52 odstotkov, proti pa 16,1 milijona oziroma 48 odstotkov.

Rekordna peticija za obstanek

Na isti dan je peticija, ki zahteva "neuporabo" 50. člena pogodbe o EU-ju, kar bi preklicalo brexit, zjutraj dosegla štiri milijone podpisnikov – kar je po poročanju BBC-ja rekord v zgodovini britanskih peticij. Dopisnik Televizije Slovenija Adrijan Bakič je ob tem poročal, da peticija sproža polemike in spraševanje, ali se nekateri posamezniki podpisujejo tudi po večkrat.

Premierka Theresa May je medtem poslancem sporočila, da tretjega glasovanja o dogovoru med Londonom in EU-jem ne bo, če v parlamentu ne bo dovolj podpore zanj. Če britanski poslanci dogovora ne bodo sprejeli, je Bruselj Združenemu kraljestvu postavil rok 12. april, da predstavi nov načrt.

London preplavili protestniki, ki zahtevajo nov referendum