Violeta Bulc se je v torek predstavila Jean-Claudu Junckerju. Foto: EPA
Violeta Bulc se je v torek predstavila Jean-Claudu Junckerju. Foto: EPA
Jean-Claude Juncker in Violeta Bulc
Jean-Claude Juncker je bil nad Bulčevo navdušen. Foto: Twitter/Natasha Bertaud
Bo zaslišanje Bulčevo potekalo bolj gladko kot zaslišanje Alenke Bratušek? Foto: EPA
Violeta Bulc tudi uradno komisarska kandidatka

"neposredna, dobro pripravljena in izjemno sposobna hitrega učenja".
Bulčevo so kot uradno kandidatko potrdile tudi članice EU-ja.

Novi predsednik Evropske komisije je pogovor s slovensko kandidatko za evropsko komisarko opisal kot "odličen", danes pa je njegov tiskovni predstavnik dodal, da se je Bulčeva na pogovoru izkazala kot "neposredna, dobro pripravljena in izjemno sposobna hitrega učenja". Juncker je takrat dobil zagotovila, ki jih je potreboval za to, da Bulčevo sprejme kot članico svoje ekipe, je še pojasnil Margaritis Schinas.
"Pogovor s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem je bil zelo prijateljski, sproščen, bila je zelo dobra energija," pa je po srečanju z Junckerjem povedala Bulčeva in dodala: "Bil je jasen, da želi ljudi, ki znajo voditi in biti v duhu svojega resorja in njegove celotne strategije."

Juncker je Bulčevi, kot se je ugibalo že po razgovoru, dodelil resor za promet. Za kandidata za položaj podpredsednika komisije za energetsko unijo je po dogovoru med največjima parlamentarnima skupinama S & D in EPP ter Junckerjem predlagal Slovaka Maroša Šefčoviča, sedanjega kandidata za komisarja za promet in vesolje.

V ponedeljek zaslišanje, v sredo glasovanje
Da bo Violeta Bulc prevzela resor za promet, so že dopoldne sporočili nekateri slovenski evropski poslanci. Poslanec iz vrst EPP-ja Franc Bogovič je ob tem na Twitterju zapisal, da bo z zamenjavo resorjev Slovenija izgubila podpredsedniško mesto.

Po Bogovičevih informacijah bo Violeta Bulc zaslišana v ponedeljek zvečer, že v sredo pa bo Evropski parlament glasoval o Komisiji.

Podpora ALDE-ja, kot kaže tudi EPP-ja
Bulčeva, ki se v Bruslju mudi že od ponedeljka, je navdušila tudi vodjo stranke liberalcev (ALDE) Guya Verhofstadta, ki ji je že napovedal podporo, zvečer pa se je srečala tudi s slovenskimi evroposlanci iz skupine EPP (Evropske ljudske stranke) - in prepričala tudi njih. Franc Bogovič je na Twitterju zapisal, da so imeli z Violeto Bulc "konstruktiven pogovor" in da ji želi uspešno zaslišanje.

Poznavalci bruseljskega parketa so komentirali, da Bulčeva za potrditev pred odboroma nujno potrebuje podporo največjih strank v Evropskem parlamentu: S & D in EPP. V EPP-ju so se, je zapisal Bogovič, odločili, da ji bodo dali "pošteno priložnost, da jih prepriča". "Glede na njen življenjepis in včerajšnje pogovore sem optimist," je še dodal poslanec evropske ljudske stranke.
"Področje prometa postaja eno najpomembnejših v EU-ju"
Na ministrstvu za infrastrukturo in premier Miro Cerar pozdravljajo novico, da je Bulčeva dobila priložnost za vodenje prometnega resorja. Kot pravijo, postaja področje prometa eno najpomembnejših v EU-ju, predvsem v luči njenih prizadevanj po okrepitvi konkurenčnosti in potencialov za gospodarsko rast ter nova delovna mesta.

Spomnili so, da je v novem večletnem finančnem okviru 2014-2020 za investicije v prometno infrastrukturo na ravni EU-ja namenjenih trikrat več sredstev kot v iztekajoči se finančni perspektivi 2007-2013. Proračun EU-ja za investicije s področja prometa je narasel z osmih milijard evrov na skoraj 24 milijard evrov, kar jr po mnenju ministrstva jasen signal, da so lahko investicije v prometno infrastrukturo odločilen dejavnik za oživitev evropskega gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest.

Prometni resor tako postaja eden od "vlečnih konjev" za izhod EU-ja iz krize, so zapisali na ministrstvu, zato se jim ne zdi čudno, da gre za eno od področij, za katero so po navadi zainteresirane velike članice. V zadnjih 20 letih so komisarji za to področje prihajali iz Španije, Velike Britanije, Francije, Italije in Estonije, so spomnili.

Violeta Bulc tudi uradno komisarska kandidatka