Vlada načrtuje 71 milijonov evrov in 350 zaposlitev za potrebe predsedovanja Svetu EU-ja. Foto: BoBo
Vlada načrtuje 71 milijonov evrov in 350 zaposlitev za potrebe predsedovanja Svetu EU-ja. Foto: BoBo

Kot je za Radio Slovenija poročala Mojca Širok, se je pod vlado, ki jo vodi Janez Janša, težišče priprav iz kabineta predsednika vlade, kjer je projekt predsedovanja vodil državni sekretar nekdanjega premierja Marjana Šarca Igor Mally, preselilo na zunanje ministrstvo pod vodstvo ministra Anžeta Logarja.

Delovne podskupine morajo do 15. julija pripraviti nov pregled srečanj, lokacij, vsebin. Finančni okvir in število novih kadrov pa se po besedah govorca zunanjega ministrstva Aleksandra Geržine ne bosta spreminjala.

"Nova vlada je zadržala enak finančni razrez 23 milijonov evrov v tem proračunskem letu, 48 milijonov v naslednjem proračunskem letu. In prav tako kar zadeva kadrovski načrt, predvideva se do 350 novih zaposlitev za določen čas," je dejal Geržina.

Tudi program in logistiko slovenskega predsedovanja čez leto dni bo zaznamoval razvoj pandemije. Slovenske hiše v Bruslju tokrat ne bo. "Ker se je izkazalo, da so same potrebe in prostori in sam namen slovenske hiše v nasprotju s tem, kar se od predsedujoče države pričakuje, to pa so delovni sestanki, ki zahtevajo varnostne priprave, to pa je v veliki meri možno samo v prostorih stalnega predstavništva ali v prostorih Sveta," je pojasnil govorec ministrstva.

Slovenija je za potrebe predsedovanja v Bruslju najela nove prostore, stroški najema znašajo približno milijon evrov na leto, vanje naj bi se slovensko stalno predstavništvo iz starih, ki jih bodo medtem obnovili, selilo konec avgusta.