Predsedovanje Svetu EU-ja ima predvsem simboličen pomen. Foto: Reuters
Predsedovanje Svetu EU-ja ima predvsem simboličen pomen. Foto: Reuters

Geslo nemškega predsedovanja je "Skupaj za obnovo Evrope". Ravno dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji bo merilo uspešnosti predsedovanja, je na začetku junija poudaril nemški veleposlanik pri EU-ju Michael Clauss.

Nemčija, ena od šestih ustanovnih članic Unije, Svetu EU-ja predseduje trinajstič. Najvplivnejša država Unije predsedovanje prevzema od najmlajše članice, Hrvaške.

Ključna naloga bo tudi doseči dogovor o prihodnjih odnosih EU-ja in Združenega kraljestva do konca leta, ko se bo izteklo prehodno obdobje, v katerem ljudje in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva izstopa iz EU-ja še ne občutijo.

Med preostalimi prednostnimi nalogami pa nemško predsedstvo poudarja priseljevanje, zeleni dogovor in vladavino prava ter prvi vrh 27 članic EU-ja in Kitajske. Ta je bil predviden septembra v Leipzigu, a so ga zaradi pandemije preložili, novega datuma pa za zdaj ni.

Z julijem se začenja tudi obdobje novega predsedujočega tria Nemčije, Portugalske in Slovenije, ki bo predsedovala v drugi polovici prihodnjega leta. V letih 2007 in 2008 je bila trojica sploh prvi predsedujoči trio v zgodovini EU-ja.

Nemčija prevzela predsedovanje EU-ju