Delovna večerja predsednikov vlad in držav Unije se je zavlekla pozno v noč. Foto: Reuters
Delovna večerja predsednikov vlad in držav Unije se je zavlekla pozno v noč. Foto: Reuters

Voditelji sedemindvajseterice so v sprejetih sklepih obsodili "nezakonite in provokativne ruske dejavnosti" proti EU-ju, njenim članicam in zunaj Unije. Ponovno so poudarili enotnost in solidarnost EU-ja ter izrazili podporo državam Vzhodnega partnerstva. Ob tem so izrazili tudi solidarnost s Češko in podprli njen odziv glede Rusije.

Predsednik vlade Janez Janša je ocenil, da je bila razprava o odnosih med Evropsko unijo in Rusijo prvič po dolgih letih zelo odkrita, ob razlikah v stališčih je je ključni strateški odgovor na izzive, kot je dejal, širitev: "Širitev unije, širitev skupnega enotnega trga, širitev prostora visokih standardov varovanja človekovih pravic in demokracije."

Obenem so potrdili zavezanost petim načelom, ki urejajo odnose med EU-jem in Rusijo. Visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella in Evropsko komisijo so pozvali, naj pripravita poročilo o odnosih z Rusijo v skladu s temi načeli do junijskega vrha, je dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel po koncu prvega dne izrednega zasedanja.

Rusija je bila ena osrednjih tem ponedeljkove delovne večerje predsednikov vlad in držav Unije, ki se je zavlekla pozno v noč.

Dodatno je olje na ogenj prilila nedavna odločitev o prepovedi vstopa osmim političnim predstavnikom in uradnikom EU-ja ter objava seznama t. i. neprijaznih tujih držav, na katerega je Moskva ob ZDA uvrstila tudi Češko. Ta je Rusijo obtožila vpletenosti v eksplozijo v skladišču orožja v Vrbeticah pred sedmimi leti, kar je povzročilo diplomatski spor z Moskvo in vodilo do medsebojnega izgona diplomatov.

Sorodna novica Vrh EU-ja: Voditelji za zaprtje zračnega prostora EU-ja za beloruska letala

Voditelji tudi o odnosih z Londonom

Voditelji EU-ja so sicer ob Belorusiji, ki je bila zaradi incidenta s preusmeritvijo letala Ryanair v zadnjem trenutku uvrščena na razpravo, govorili tudi o izvajanje sporazumov z Združenim kraljestvom.

Pozvali so k celovitemu in učinkovitemu izvajanju sporazuma o prihodnjih odnosih kot tudi sporazuma o izstopu Združenega kraljestva in njegovih protokolov, ki predstavljata okvir za odnose po brexitu. Prav tako so pozvali London, naj spoštuje načelo nediskriminacije med državami članicami.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na novinarski konferenci znova poudarila pomen polnega izvajanja protokola o Severni Irski, ki preprečuje trdo mejo na irskem otoku in zagotavlja celovitost enotnega trga EU-ja.

Biden in Putin najverjetneje junija v Ženevi

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin se bosta najverjetneje prvič sestala junija v Ženevi, poroča ameriški portal Politico, ki se sklicuje na dobro obveščenega državnega uradnika ZDA, pa tudi nekateri drugi mediji. Natančen datum srečanja še ni znan, srečala pa naj bi se, ko bo Biden sredi junija na obisku v Evropi.

Biden se bo junija srečal z voditelji držav EU-ja in vojaške zveze Nato v Bruslju, načrti za srečanje s Putinom pa se še lahko spremenijo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek izjavil, da je Putin na splošno naklonjen srečanju z Bidnom za pogovor o dvostranskih vprašanjih in za sodelovanje o urejanju regionalnih konfliktov in kriz.

Voditelji članic EU-ja obsodili nezakonite in provokativne ruske dejavnosti
Voditelji članic EU-ja za nove sankcije proti Belorusiji