Orbanu je madžarski parlament v ponedeljek podelil neomejena pooblastila. Foto: Reuters
Orbanu je madžarski parlament v ponedeljek podelil neomejena pooblastila. Foto: Reuters

Izjava von der Leynove je sicer splošna – nanaša se na vse članice in Madžarska v njej ni izrecno omenjena.

Izredni ukrepi morajo biti po besedah von der Leynove omejeni na to, kar je nujno, in strogo sorazmerni. Ne smejo veljati za nedoločen čas. Vlade morajo zagotoviti, da se ukrepi redno pregledujejo.

Vrednote svobode, demokracije, vladavine prava in spoštovanja človekovih pravic, na katerih temelji EU, je treba braniti tudi v teh časih, polnih izzivov, je pozvala.

"Živimo v izrednih časih in vlade načeloma morajo imeti orodja za hitro in učinkovito ukrepanje za zaščito javnega zdravja naših državljanov," je zapisala predsednica.

A ob tem je po njenih besedah ključno, da se izredni ukrepi ne sprejemajo na račun temeljnih načel in vrednot. "Demokracija ne more delovati brez svobodnih in neodvisnih medijev. Spoštovanje svobode izražanja in pravna varnost sta v teh negotovih časih ključna," je poudarila.

Sorodna novica Zapor za širjenje "lažnih" novic o koronavirusu, Orbanu pa neomejena pooblastila

"Zdaj je pomembneje kot kadar koli prej, da lahko novinarji svoje delo opravljajo svobodno in natančno, da se preprečijo dezinformacije in da se državljanom zagotovi dostop do bistvenih informacij."

Von der Leynova zagotavlja, da bo komisija pozorno spremljala izvajanje izrednih ukrepov v vseh članicah. "Da bomo lahko premagali to krizo, moramo sodelovati. Na tej poti bomo ohranili naše evropske vrednote in človekove pravice. Takšni smo in za to se zavzemamo," je sklenila.

Madžarska: "Se povsem strinjamo"

Madžarska vlada je v odzivu sporočila, da se "povsem strinja" s predsednico komisije. "Zato so madžarske izredne razmere in izredni ukrepi povsem skladni s pogodbami EU-ja in madžarsko ustavo ter so namenjeni izključno boju proti koronavirusu. Spoštujejo vrednote EU-ja, vladavino prava, svobodo tiska," je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

Ursula von der Layen Madžarske ni izrecno omenila. Foto: Reuters
Ursula von der Layen Madžarske ni izrecno omenila. Foto: Reuters

V Bruslju so sicer danes sporočili, da bo o izrednih ukrepih v članicah Unije v sredo razpravljal kolegij komisije, ki bo sicer znova posvečen boju proti novemu koronavirusu. V ospredju bosta še izhodna strategija in načrt za okrevanje evropskega gospodarstva.

Neuradno se omenja, da naj bi predsednik desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk načrtoval izredni kongres, na katerem naj bi vnovič odločali o izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz.

Madžarski parlament je v ponedeljek sprejel zakonodajo, s katero so izredne razmere ob pandemiji covida-19 podaljšali za nedoločen čas. Parlament se je s tem praktično odpovedal svojim pristojnostim, premier Orban pa bo lahko vladal neomejeno, dokler vlada ne bo ukinila izrednih razmer.

Orbanova vlada lahko namreč po novi zakonodaji odloča z odloki, za kar ne potrebuje potrditve parlamenta. Nova zakonodaja predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v ponedeljek sporočil, da preučujejo izredne ukrepe članic z vidika človekovih pravic in da to še zlasti velja za novo madžarsko zakonodajo glede zapornih kazni za širjenje lažnih informacij.