Foto: EPA
Foto: EPA

V elektronski registraciji pred potovanjem v Avstrijo bo poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo posameznik prebival v Avstriji. Vpisati bo treba tudi datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh, je navedeno v odloku, ki ga je v torek zvečer izdalo avstrijsko ministrstvo za zdravje, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument pdf s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer mogoče izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a oblasti svetujejo elektronsko registracijo, s katero bi se izognili dolgim čakalnim vrstam na mejah.

Spletni obrazec naj bi bil dostopen od srede. Ministrstvo je napovedalo, da bo podatke izbrisalo po 28 dneh.

Z elektronsko registracijo naj bi izboljšali nadzor nad upoštevanjem karantene in olajšali sledenje stikom z okuženimi.

Ob vstopu v Avstrijo še vedno velja obvezna desetdnevna karantena, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus. Izjema velja za prihode iz Avstralije, Finske, Grčije, Islandije, Japonske, Nove Zelandije, Norveške, Singapurja, Južne Koreje in Vatikana.