Letošnjo smučarsko sezono bodo zaznamovale osamljene vožnje na sedežnicah. Foto: EPA
Letošnjo smučarsko sezono bodo zaznamovale osamljene vožnje na sedežnicah. Foto: EPA

Spomladanska smučarska sezona je zaradi hitrega širjenja koronavirusa povečini odpadla, mnogi zimski navdušenci pa se sprašujejo, ali bo smučanje v prihodnjih mesecih vendarle mogoče. Avstrijski kancler je zeleno luč za smučanje dal že pred časom, rdečo pa za priljubljene "apres-ski" zabave ob izteku smučarskih prog.

Na avstrijskih ledenikih so te dni že poskusili z novimi pravili za varno smuko, ljudje so, po besedah organizatorjev, izjemno disciplinirani.

Več kot meter snega je na ledeniku Stubaier blizu Innsbrucka, kjer je odprta polovica prog. A preden smučarski navdušenci pridejo do vznožja, morajo na zeleno luč počakati že v dolini. Semafor preprečuje gnečo na parkirišču in pred nihalno kabinsko žičnico. Opozorila, da je za vstop vanjo obvezna maska, so na vsakem koraku, nadzor izvaja policija.

Izreden obisk

"Obisk je res občutno večji kot običajno. Najeli smo dodatne avtobuse in odprli več blagajn, tudi zato, da zmanjšamo gnečo in zagotovimo ustrezno razdaljo. Odprli smo tudi dodatne sedežnice, da bi čim bolj razpršili obiskovalce. Čeprav je danes prišlo več kot 6000 obiskovalcev, nam je uspelo preprečiti gnečo, nagneteno stanje v vrsti in podobne razmere," je povedal Reinhard Klier, direktor smučišča.

Maske so obvezne povsod, razen med samim smučanjem na strmini: EPA
Maske so obvezne povsod, razen med samim smučanjem na strmini: EPA

"Ljudje so zares disciplinirani. Informacije o zaščitnih ukrepoih smo delili tudi na naši spletni strani in 99 odstotkov ljudi je že prišlo z ustrezno obrazno zaščito," še dodaja Klier, ki je glede na videno optimističen za preostanek sezone.

Maska je obvezna v kabinski žičnici, na progah je smučarji ne potrebujejo. "V resnici vse zelo dobro deluje. Na sedežnicah vsi nosimo maske, v vrsti si jo nadevamo. Vse dobro deluje," sta povedala obiskovalca iz Nemčije. "Če vsi spoštujemo pravila, če se jih vsi držimo, si lahko predstavljam pozitivno smučarsko sezono."

Črne in sive napovedi

Kljub pozitivnim znakom niti najboljše napovedi za letošnjo sezono niso ugodne, pove Klier. "Imamo načrte za najhujši primer za letošnjo sezono. To je od 50- do 60-odstotni izpad prometa. V najboljšem primeru si obetamo le 20-odstotni upad prometa, a že ta nam bo povzročil preglavice."

Čeprav bodo smučišča odprta, pod vprašajem ostaja prihod tujih turistov. Avstrija za državljane številnih evropskih držav ob prihodu zahteva negativni izvid testa na koronavirus, veliko držav pa je uvedlo tudi omejeno prehajanje meja; vplačane počitnice v tujini za Slovence na primer ne spadajo med izjeme za izhod iz države. Italija, ki prav tako nestrpno pričakuje smučarsko sezono, pa je, po enem tednu odprtja, zaradi neupoštevanja osnovnih ukrepov smučišče Cervini/Červinja spet zaprla.

V Avstriji nekatera smučišča odprta