"Kako naj pojasnim državljanom, da bomo uvedli sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki je to storila," je izjavil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Foto: BoBo

"Srbski strani smo sporočili, da smo močno presenečeni nad izjavami predsednika Vučića," so sporočili z MZZ-ja in dodali, da so znova predstavili stališče Slovenije do Kosova, ki ga je uradna Ljubljana priznala kot samostojno in neodvisno državo.

"V zvezi s tem smo izrazili pričakovanje, da Srbija v prihodnje našega stališča glede Kosova ne bo problematizirala, saj podpora Slovenije Kosovu ni usmerjena proti Srbiji. Prav tako smo v pogovorih izrazili odločno nasprotovanje enačenju slovenskega priznanja Kosova in ruske agresije na Ukrajino," so dodali.

V Beogradu je imel o tem na srbskem zunanjem ministrstvu pogovor slovenski veleposlanik Damjan Bergant.

Kot so še sporočili, na MZZ-ju pričakujejo nadaljevanje dozdajšnje dinamike sodelovanja s Srbijo. "Želimo si, da bi državi še naprej razvijali prijateljske odnose in skupaj iskali možnosti za reševanje odprtih zadev na Zahodnem Balkanu, kar bi zmanjšalo napetosti v regiji. To bi omogočilo, da bi tako Srbija kot tudi Kosovo napredovala v približevanju k EU-ju," so sporočili.

Zatrdili so še, da si bo Slovenija prizadevala za spoštljivo komunikacijo s Srbijo na vseh ravneh.

Razburja Vučićeva izjava o Sloveniji

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v soboto na novinarski konferenci po srečanju s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem na vprašanje, ali se bo Srbija pridružila evropskim sankcijam proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, odgovoril, da bo imela Srbija obvezo sledenja skupni zunanji in varnostni politiki EU-ja tik pred članstvom v povezavi.

"Kako naj pojasnim državljanom, da bomo uvedli sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki je to storila," je, kot je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, pripomnil Vučić.

Spomnil je na dejstvo, da je Slovenija, tako kot npr. Francija, Nemčija in ZDA, priznala Kosovo, kar je po srbskem prepričanju kršitev mednarodnega prava, ustanovne listine ZN-a in resolucije Varnostnega sveta ZN-a 1244.

Sorodna novica Vučić: Rusija ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, Slovenija pa je to storila

Obisk predsednika Pahorja v Beogradu je sicer potekal ob povišanih tonih Srbije zaradi njegove izjave na Blejskem strateškem forumu (BSF), ki je potekal na začetku prejšnjega tedna, ko je Srbijo pozval, naj opusti idejo t. i. srbskega sveta in se začne dejavneje približevati EU-ju. Na Vučića je naslovil poziv, naj odigra pozitivno vlogo na Zahodnem Balkanu, Srbija pa bi morala po Pahorjevem mnenju tudi zavrniti separatistične težnje v BiH-u in si prizadevati za sklenitev dialoga s Prištino.

Na to se je že pretekli torek ostro odzval srbski notranji minister Aleksandar Vulin, ki je izjavil, da zaradi "srbskega sveta" ni umrl nihče, zaradi slovenske "samoodločbe za odcepitev" pa se je začela državljanska vojna.