Čebelarstvo ima na širšem območju kočevske in ribniške doline večstoletno tradicijo. Foto: Bobo
Čebelarstvo ima na širšem območju kočevske in ribniške doline večstoletno tradicijo. Foto: Bobo

Kočevski gozdni med je pridobil zaščiteno označbo porekla, zgornjesavinjski želodec in šebreljski želodec pa zaščiteno geografsko označbo.

Ohranjeno kočevsko področje
Geografsko območje, na katerem se prideluje kočevski gozdni med, se uvršča med najbolj ohranjena območja Evrope, pojasnjujejo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sušenje v predalpskem podnebju
Zgornjesavinjski želodec se izdeluje na območju Zgornjesavinjske doline. Zanj je značilna tipična tehnologija izdelave in zorenja oziroma sušenja v svojstvenem predalpskem podnebju. Tudi receptura se prenaša iz roda v rod.

Pisnih virov ni
Šebreljski želodec se že dolga leta izdeluje na Idrijskem in Cerkljanskem, vendar o tem ne obstaja veliko pisnih virov, temveč številni ustni viri. Prepoznaven je po svoji specifični obliki, zunanjem videzu ter senzoričnih in gastronomskih lastnostih.

Registriranih je devet proizvodov
Slovenija ima tako registriranih že devet proizvodov. Doslej so bili registrirani že ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre (zaščitena označba porekla), prleška tünka (zaščitena geografska označba), belokranjska pogača (zajamčena tradicionalna posebnost), idrijski žlikrofi (zajamčena tradicionalna posebnost) in prekmurska gibanica (zajamčena tradicionalna posebnost).

Registracija proizvoda pri Evropski komisiji pomeni, da je ime proizvoda na celotnem območju EU-ja zaščiteno pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki potrošnika lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda.