Srbija je prošnjo za članstvo v EU-ju predložila decembra lani. Predaja prošnje v obravnavo komisiji je običajno tehnični korak, ki pa v primeru držav Zahodnega Balkana postaja vse bolj politično vprašanje. Komisija mnenje o prošnji običajno pripravlja leto dni. Če je mnenje komisije pozitivno, države članice odločijo, ali bodo državi dodelile status kandidatke za članstvo. Naslednji korak je določitev datuma za začetek pristopnih pogajanj. Foto: EPA
Srbija je prošnjo za članstvo v EU-ju predložila decembra lani. Predaja prošnje v obravnavo komisiji je običajno tehnični korak, ki pa v primeru držav Zahodnega Balkana postaja vse bolj politično vprašanje. Komisija mnenje o prošnji običajno pripravlja leto dni. Če je mnenje komisije pozitivno, države članice odločijo, ali bodo državi dodelile status kandidatke za članstvo. Naslednji korak je določitev datuma za začetek pristopnih pogajanj. Foto: EPA
Srbija v EU preko Haaga

Ob soglasni odločitvi za predajo srbske prošnje so ministri sprejeli sklep, da je pogoj za vsak naslednji korak Srbije na poti v Unijo soglasna ocena držav članic, da Beograd popolnoma sodeluje s haaškim sodiščem.

Prijetje Ratka Mladića tako ni izrecen pogoj za napredek Srbije, ministri pa pozivajo Srbijo k pomoči pri iskanju še zadnjih preostalih haaških obtožencev, Mladića in Gorana Hadžića. "Na podlagi teh dejavnosti se bo ocenjevalo sodelovanje Srbije s sodiščem," je dejal slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.

Nizozemska zahtevala ostre pogoje
Ostro pogojevanje je zahtevala Nizozemska, za katero je prijetje Mladića zelo občutljivo vprašanje zaradi vloge njenih vojakov v pokolu v Srebrenici, za kar je med drugim obtožen Mladić.

Podpredsednik srbske vlade, pristojen za evropske zadeve, Božidar Đelić je po odločitvi zunanjih ministrov dejal, da je dogovora zelo vesel. "Srbija bo storila vse, da ujame in preda še zadnja haaška obtoženca," je zatrdil in dodal, da bi Srbija to storila tudi brez sklepov zunanjih ministrov EU-ja, ker je to temeljni element sprave v regiji.

"Evropska pot Srbije je neustavljiva"
Srbsko politično vodstvo je pozdravilo soglasje zunanjih ministrov EU-ja. Podpredsednik srbske vlade in minister za notranje zadeve Ivica Dačić je dejal, da odločitev vodij diplomacij EU-ja predstavlja pozitivno novico, ki je pomembna za nadaljevanje evropskih integracij Srbije. Srbski obrambni minister Dragan Sutanovec je ocenil, da je "evropska pot Srbije neustavljiva" in dodal, da je obrambno ministrstvo pripravljeno na polno sodelovanje pri iskanju Mladića in Hadžića. Beograd se kljub spodbudni novici zaveda, da Srbijo na poti v EU čaka še veliko dela.

Kacin: Približevanje Srbije je v njenih rokah
Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) je odločitev zunanjih ministrov pozdravil kot "izjemno pozitivno in dragoceno sporočilo Srbiji, s katerim Bruselj opogumlja celotno Srbijo in oblast v Beogradu, da nadaljuje s konstruktivno politiko, ki je omogočila tudi sprejetje današnje odločitve". Hkrati je izrazil upanje, da bo Beograd čim prej dokončal in zaprl poglavje sodelovanja s haaškim sodiščem in tako dobil priložnost ter aktiviral neizkoriščene zmogljivosti pri uresničevanju konkretnih reform. "Od danes dalje je tempo približevanja Srbije k EU-ju popolnoma v rokah Beograda in ni več odvisen od institucij EU-ja in držav članic. Potrebne kriterije in naloge morajo izpolniti vse tri veje oblasti v Srbiji. Prioritetna naloga v prihodnjih letih pa mora biti uveljavitev trdne vladavine prava in borba proti korupciji," je poudaril Kacin.

Žbogarju bo odleglo, ko bo Mladić za zapahi
V zadnjih dneh se stopnjujejo ugibanja o tem, da je prijetje Mladića zelo blizu. Minister Žbogar je v povezavi s tem dejal, da sam teh informacij nima, a da "bo vsem odleglo, ko bo ta vojni zločinec v Haagu". "Vsekakor si vsi želimo, da bi bila oba čim prej v Haagu, in to ne samo zaradi Srbije, ampak zato, ker bo to katarza za celotno regijo," je dodal.

"Danes je dober dan za Srbijo in Evropsko unijo," je poudaril Žbogar. Za Srbijo zato, ker bo njena prošnja predana komisiji, za EU pa, ker je pokazala, da izpolni svoje obljube, je pojasnil. Žbogar je zadovoljen, ker je bila po njegovih besedah prav Slovenija tista, ki je septembra na neformalnem srečanju zunanjih ministrov sprožila razpravo o tem in države članice pozvala, naj gredo naprej s prošnjo Srbije.

Odločitev EU-ja spremljajo velika pričakovanja
Evropski komisar za širitev Štefan Füle je poudaril, da je današnja odločitev "izraz močne podpore EU-ja Srbiji in njenemu vodstvu, ki pa jo spremljajo tudi velika pričakovanja". Evropska komisija naj bi mnenje pripravila v drugi polovici prihodnjega leta. Belgijski zunanji minister Steven Vanackere je poudaril, da je to zelo pomemben korak za Srbijo, ki si ga je zaslužila s konstruktivnim pristopom glede Kosova. Hkrati je opozoril, da bo v prihodnje treba še veliko storiti.

Srbija v EU preko Haaga