Zasedanje Sveta za trgovino in tehnologijo EU in ZDA, na katerem so predstavniki Bruslja opozorili ZDA na diskriminatornost ameriškega zakona za evropska podjetja. Foto: Reuters
Zasedanje Sveta za trgovino in tehnologijo EU in ZDA, na katerem so predstavniki Bruslja opozorili ZDA na diskriminatornost ameriškega zakona za evropska podjetja. Foto: Reuters

"Priznavamo skrbi Evropske unije in poudarjamo zavezo, da se z njimi spopademo konstruktivno," so ob koncu zasedanja zapisali v skupni izjavi, ki poudarja napredek delovne skupine za rešitev tega vprašanja, ki ga še niso rešili.

ZDA so sprejele 430 milijard dolarjev vreden zakon o boju proti podnebnim spremembam, ki so ga demokrati poimenovali zakon o boju proti inflaciji. Ta predvideva davčne olajšave oziroma posojila za kupce električnih vozil v ZDA v višini 7500 dolarjev, a le za avtomobile ameriških proizvajalcev. EU trdi, da zakonodaja diskriminira evropske proizvajalce.

Dombrovskis zahteval spremembe ameriškega zakona

Evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je zakon v ponedeljek označil za diskriminatoren in pozval administracijo predsednika Joeja Bidna, naj ga ustrezno spremeni.

Sorodna novica Bruselj bo odhod vlagateljev preprečeval tudi s spremembo pravil o državni pomoči

"Z vsemi našimi razpravami na neki način delamo korak naprej, z zakonom o zniževanju inflacije pa delamo dva koraka nazaj, zato moramo to uskladiti," je za Deutsche Welle pred srečanjem dejal Dombrovskis.

Blinken zadovoljen z napredkom

Američani se k spremembam zakonodaje niso zavezali. Zunanji minister Antony Blinken je dejal, da so dosegli konkreten napredek pri ključnih vprašanjih, med drugim glede ruske vojne v Ukrajini, davčno vprašanje pa bodo še rešili.

"S teh sestankov smo vsi prišli prepričani, da je to zelo pozitiven, produktiven način za napredek tako EU-ja kot ZDA," je dejal Blinken po šestih urah zasedanj v College Parku v Marylandu blizu Washingtona.

Pogajalcem se mudi

Pogajalcem obeh strani naj bi se zelo mudilo doseči dogovor o davčnih olajšavah, preden bodo z začetkom prihodnjega leta začela veljati nekatera določila ameriškega zakona. Pogovorov so se udeležili tudi ministrica za trgovino ZDA Gina Raimondo, ameriška trgovinska predstavnica Katherine Tai in podpredsednica evropske komisije Margrethe Vestager.

Sorodna novica Biden zagotovil Macronu, da ustvarjanje novih delovnih mest v ZDA ne bo na račun Evrope

Tudi Macron pri Bidnu izrazil nezadovoljstvo

Nezadovoljstvo z ameriškim zakonom je Bidnu prejšnji teden v Washingronu na štiri oči izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Biden je Macronu dejal, da bi lahko izvedli "prilagoditve" zakona, s čimer bi evropskim državam olajšali sodelovanje pri davčnih olajšavah, a ni jasno, kako naj bi to dosegli.

Evropska stran meni, da bi Biden lahko zadevo uredil z izvršnim ukazom, da ne bi bilo treba spet v kongres, v katerem bi lahko povzročali težave republikanci.

Sodelovanje zoper Kitajsko in pri digitalizaciji v manj razvitem svetu

Svet za tehnologijo se je na prvih dveh sestankih osredotočal na sodelovanje na področju regulacij in na skupna prizadevanja proti Kitajski. Med drugim so se dogovorili o skupnih merilih za ocenjevanje, ali so tehnologije umetne inteligence zaupanja vredne. Dogovorili so se tudi za vzpostavitev delovne skupine za zmanjšanje ovir pri raziskavah kvantne računalniške tehnologije.

Dogovorili so se tudi o podpori projektom digitalnih povezav na Jamajki in Keniji z obetom za širitev na tretje države. ZDA in EU so se tudi zavezali, da bodo izboljšali preglednost javnih subvencij sektorju polprevodnikov.

Predstavniki EU-ja in ZDA razpravljali o spornem zakonu