Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani je zatrdilo, da se v dvostranski spor njihova država ne vmešava. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani je zatrdilo, da se v dvostranski spor njihova država ne vmešava. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

"Zanikamo navedbe, da so ZDA Hrvaški predale posnetke v zvezi z arbitražo o meji. Jasno smo povedali, tako Sloveniji kot Hrvaški, da se v tem nesoglasju ne opredeljujemo. Reševanje bilateralnih sporov med državama članicama EU in Nato je na strani obeh vlad in prepričani smo, da bosta našli rešitev," so v odzivu zapisali na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani.

S tem so se odzvali na trditev ustavnega sodnika Mitje Deisingerja za četrtkovo izdajo tednika Demokracija. Dejal je, da mu je hrvaški ustavni sodnik Mato Arlović povedal, da je Hrvaška posnetek spornega telefonskega pogovora dobila od ZDA.

"Njega so takrat poklicali na zunanje ministrstvo, prišli so Američani, njihove tajne službe so sledile in odkrile ta posnetek in ga dale Hrvaški z nasvetom, naj zdaj škodujejo Sloveniji v arbitražnem sporazumu, saj gre Slovenija mimo sankcij EU-ja in nasprotuje ZDA v odnosu do Rusije. Naj zaradi našega odnosa z Rusijo izkoristijo to zoper Slovenijo," je povedal Deisinger. Dodal je, da so s tem želele ZDA disciplinirati Slovenijo zaradi njenega odnosa do Rusije.

Hrvaška je od arbitražnega sporazuma iz leta 2009 odstopila lani po incidentu, ko sta se v prisluhe med telefonskim pogovorom na navadni liniji med Dunajem in Ljubljano ujela slovenski arbiter Jernej Sekolec in slovenska agentka Simona Drenik. Šlo je za pogovora 5. novembra 2014 in 11. januarja 2015.

Transkripte pogovorov so 22. julija lani prvi objavili hrvaški mediji.

Zunanji minister Karl Erjavec je v Odmevih na TV Slovenija dejal, da ga je trditev ustavnega sodnika Deisingerja presenetila, ob tem pa je izrazil upanje, da bomo enkrat izvedeli, kdo stoji za temi prisluhi, upa pa, da ne kdo iz Slovenije.

Kot je poudaril Erjavec, sam ne daje pretirane teže izjavi Deisingerja. Sama izjava pa kaže na to, da se notranja politika tudi prek ustavnega sodnika preveč vpleta v arbitražo, ki je zgolj delo arbitražnega sodišča. To pa je odločilo, da se postopek lahko nadaljuje, meni Erjavec.