Hrvaška je od sporazuma odstopila, a arbitražni postopek se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Hrvaška je od sporazuma odstopila, a arbitražni postopek se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mato Arlović
Arlović je sodeloval pri sporazumu Drnovšek-Račan in je zdajšnji svetovalec hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na fotografiji iz časov, ko je bil še podpredsednik sabora. Foto: BoBo/Tina Kosec

Deisinger je v pogovoru za tednik Demokracija dejal, da mu je informacijo predal hrvaški ustavni sodnik Mato Arlović na protokolarni večerji na Bledu ob 25-obletnici slovenskega ustavnega sodišča.

Arlović je navedel, da so posnetek spornega telefonskega pogovora med Jernejem Sekolcem in Simono Drenik naredile Združene države Amerike in ga posredovale Hrvaški.

"Njega so takrat poklicali na zunanje ministrstvo, prišli so Američani, njihove tajne službe so sledile in odkrile ta posnetek ter ga dale Hrvaški z nasvetom, naj zdaj škodujejo Sloveniji v arbitražnem sporazumu, saj gre Slovenija mimo sankcij Evropske unije in nasprotuje ZDA v odnosu do Rusije. Naj zaradi našega odnosa z Rusijo izkoristijo to zoper Slovenijo," je dejal Deisinger.


Položaj na Krimu

Kot je dodal, so "Američani pretirano ocenili, da v času, ko je zaostrena zasedba Krima in položaj z Ukrajino, ko so uvedene sankcije EU-ja v odnosu ZDA do Rusije, ne smeš tako izstopati, kot je to počela Slovenija".

Na vprašanje, ali ZDA nerešena vprašanja slovensko-hrvaške meje na morju koristijo, pa je odgovoril, da ne. "Izbrali so le občutljivo temo za Slovenijo, da jo malce disciplinirajo," meni.

Hrvaška je od arbitražnega sporazuma iz leta 2009 odstopila lani po incidentu, ko sta se v prisluhe med telefonskim pogovorom na navadni liniji med Dunajem in Ljubljano ujela slovenski arbiter Jernej Sekolec in slovenska agentka Simona Drenik. Šlo je za pogovora 5. novembra 2014 in 11. januarja 2015.

Transkripte pogovorov so 22. julija lani prvi objavili hrvaški mediji.

Odnosi med Zahodom in Rusijo pa so se zaostrili po tistem, ko si je Rusija marca lani priključila ukrajinski polotok Krim.

Arbitražni postopek se nadaljuje
Deisinger je v pogovoru za Demokracijo med drugim ocenil, da neudeležba Hrvaške pri arbitražnem postopku o meji po mednarodnem pravu ni ovira za dokončanje postopka. Skoraj prepričan je tudi, da bo odločitev arbitražnega sodišča na koncu obveljala. Sicer pa je mnenja, da bi morala Slovenija z novo hrvaško vlado Andreja Plenkovića "najti stične točke in s konstruktivnim predlogom na miren način urediti zadeve".