Glavni pogajalec EU-ja Michel Barnier je sporočil, da med stranema še vedno obstajajo precejšnja razhajanja. Podobno je izpostavil tudi britanski pogajalec David Frost.

Vodja pogajalske skupine Evropske unije Michael Barnier. Foto: EPA
Vodja pogajalske skupine Evropske unije Michael Barnier. Foto: EPA

Cilj pogovorov je bil doseči nov zagon v pogajanjih. "Naš cilj je bil, da pogajanja uspešno in hitro spravimo na pot kompromisa," je po štirih dneh pogovorov sporočil Barnier.

Še vedno verjamem, da je dogovor mogoč
Kot je poudaril, se je EU pogajal konstruktivno in je prisluhnil britanskim argumentom, podobno pričakuje od britanske strani. "Še vedno verjamemo, da je dogovor mogoč in da je to v interesu vseh," je dejal Barnier. Tudi Frost je zagotovil, da so zavezani temu, da najdejo dogovor.

Brexit se bo dejansko zgodil konec leta
Naslednji krog pogajanj bo že prihodnji teden v Londonu, nato pa se bodo pogajalci sešli vsak teden do konca julija in tudi v drugi polovici avgusta. Pogovori ta teden bi sicer morali trajati do petka.

Združeno kraljestvo je iz EU-ja izstopilo konec januarja, a brexit se bo dejansko zgodil konec leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem je država še vedno del notranjega trga in carinske unije, zato ljudje in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva izstopa še ne občutijo.

Če dogovora o novem sporazumu do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med stranema temeljili na minimalnih standardih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki vključujejo carine.