Prebežniki skušajo prek Libije in Sredozemskega morja prispeti v Evropo, pri čemer zaradi težavnosti poti, ki izhaja iz prepovedi in omejevanja, številni umrejo. Foto: Reuters
Prebežniki skušajo prek Libije in Sredozemskega morja prispeti v Evropo, pri čemer zaradi težavnosti poti, ki izhaja iz prepovedi in omejevanja, številni umrejo. Foto: Reuters

EU namreč skuša s pomočjo Libiji zaustaviti prebežnike pred prihodom v Evropo prek Sredozemskega morja. "Trpljenje prebežnikov, priprtih v Libiji, je sramota za vest človeštva," je v sporočilu za javnost opozoril visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Al Husein. Po njegovih besedah je "evropska politika pomoči libijski obalni straži pri prestrezanju in vračanju prebežnikov v Sredozemlju nehumana".

Libija, ki je od zrušenja dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija v kaotičnem stanju, je pomembna tranzitna točka za prebežnike, ki poskušajo priti v Evropo. Pri tem številni pristanejo v rokah tihotapcev ljudi, kjer so izpostavljeni hudim zlorabam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je opozoril Zeid, so že tako grozljive razmere v Libiji zdaj postale katastrofalne. Mednarodna skupnost si ne more več zatiskati oči pred nepojmljivimi grozotami, ki jih prenašajo prebežniki v tej državi, in se pretvarjati, da je položaj mogoče popraviti zgolj z izboljšanjem razmer v centrih za pridržanje, je dodal.

Oropani dostojanstva
"Pridržani nimajo nobene možnosti izpodbijanja legalnosti pridržanja in dostopa do pravne pomoči," so še opozorili v Visokem komisariatu ZN-a za človekove pravice.

Opazovalci ZN-a, ki so obiskali centre za pridržanje, so dejali, da so tam našli "na tisoče izčrpanih in travmatiziranih moških, žensk in otrok, zloženih drugega na drugem", poroča BBC. Al Husein je še dejal, da so prebežniki zaklenjeni v hangarjih in oropani dostojanstva ter "brez dostopa do najosnovnejših potrebščin".

Sodelavci ZN-a, ki so obiskali centre za pridržanje v Tripolisu, so navajali poročanja pridržanih o pretepanjih, mučenjih in spolnih zlorabah tako v času prevoza kot v samih centrih za pridržanje.

"Ne smemo biti tihi očividci sodobnega suženjstva, posilstev in drugega spolnega nasilja ter nezakonitih ubojev v imenu upravljanja migracij in preprečevanja prihoda obupanih in travmatiziranih ljudi v Evropo," je dejal Al Husein.

Pridržanih skoraj 20.000 ljudi
Po podatkih libijskih oblasti je bilo na začetku novembra v centrih za pridržanje pod njihovim nadzorom 19.900 ljudi, medtem ko jih je bilo sredi septembra okoli 7.000. Velik porast se je zgodil, ker so oblasti pridržale več tisoč prebežnikov, ki so jih predtem zadrževali tihotapci v Sabrati zahodno od Tripolisa.