Slovenski paviljon na Expu 2020. Foto: Facebook Slovenia at Expo
Slovenski paviljon na Expu 2020. Foto: Facebook Slovenia at Expo

Na osrednjem prizorišču Expa, trgu Al Wasl, je ob slovenskem nacionalnem dnevu zjutraj zaplapolala slovenska zastava, zadonela je slovenska himna. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je kot osrednji slovenski govornik na slovesnosti državo označil za mlado in ekonomsko močno državo.

Spomnil je na lani praznovanih 30 let slovenske samostojnosti. "V tem času smo dosegli visoko kakovost in varnost življenja in izobraževanja ter zagotovili dostop do visoko učinkovitih javnih storitev," je poudaril. Slovenijo je opisal kot članico vseh najpomembnejših svetovnih in evropskih organizacij in zanesljivo gospodarsko partnerico na najmočnejših svetovnih trgih.

Minister Zdravko Počivalšek se je ob robu Expa 2020 srečal tudi z gospodarsko delegacijo Združenih arabskih emiratov. Foto: Twitter Zdravko Počivalšek
Minister Zdravko Počivalšek se je ob robu Expa 2020 srečal tudi z gospodarsko delegacijo Združenih arabskih emiratov. Foto: Twitter Zdravko Počivalšek

Med slovenskimi uspehi je poudaril tudi pravkar zaključeno uspešno drugo predsedovanje Svetu EU-ja in naziv prve zelene turistične destinacije na svetu. "Expo 2020 je idealna priložnost, da Slovenija pokaže, kako je postala zelena, kreativna in pametna," je podčrtal minister in izrazil prepričanje, da je država na svetovni razstavi doslej naredila odličen vtis.

A s tem delo še ni končano, je poudaril Počivalšek. Napovedal je, da bo slovenski paviljon v Dubaju ostal tudi po koncu svetovne razstave. K temu je med drugim pozivalo slovensko gospodarstvo, ki predlaga, da paviljon v prihodnje postane prostor za predstavitve slovenskih prebojnih dosežkov in gospodarstva.

Zahvala Sloveniji

Šejk Nahjan bin Mubarak Al Nahjan, ki vodi ministrstvo za kulturo Združenih arabskih emiratov (ZAE), se je medtem Sloveniji zahvalil za sodelovanje na Expu in njen paviljon ocenil kot enega "vizualno najprivlačnejših" na tokratni razstavi. Podčrtal je gospodarske odnose med Slovenijo in Združenimi arabskimi emirati in dejal, da so ti ponosno drugi največji trgovinski partner Slovenije v Zalivu.

"Z močnim sodelovanjem na področju gospodarstva in tehnologije verjamemo, da bodo tudi slovenske prakse na področju zelenih strategij velik navdih za nas in za sodelujoče ter obiskovalce Expa. Veselim se priložnosti za sodelovanje in izmenjavo znanja pri tem in na drugih področjih, kot so umetna inteligenca, informacijske tehnologije in turizem," je sklenil.

Prireditev je spremljal tudi kulturni program s slovensko glasbo in nastopom folklorne skupine.

Slavnostni sprejem

Dogajanje ob slovenskem nacionalnem dnevu se je na slovenskem paviljonu popoldne nadaljevalo s sprejemom, ki sta ga gostila Počivalšek in minister za zunanje zadeve Anže Logar, ki se ob slovenskem nacionalnem dnevu prav tako mudi na Expu. Med drugimi so se ga udeležili Slovenci, ki živijo in delujejo v Združenih arabskih emiratih, in predstavniki slovenskih podjetij, ki so del poslovnega programa na paviljonu. Dogodek se je sklenil s koncertom na trgu Al Wasl za vse obiskovalce Expa. Na koncertu bodo slovenski ustvarjalci predstavili slovensko ljudsko glasbeno izročilo in pesmi nekaterih sodobnih avtorjev.

Na slovenskem nacionalnem dnevu se na Expu med drugim mudi tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka, ki se bo srečal z vodilnimi v dubajski gospodarski zbornici, so navedli na GZS-ju.

Srečanje Logarja z zunanjim ministrom ZAE-ja

Zunanji minister Logar se je v Dubaju ob tej priložnosti srečal z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov, šejkom Abdulahom bin Zajedom al Nahjanom. Govorila sta o dvostranskih odnosih in sodelovanju z EU-jem.

V povezavi z dogajanjem v regiji sta se slovenski zunanji minister in kolega iz Združenih arabskih emiratov dotaknila iranskega jedrskega programa, razmer v Afganistanu in izzivov radikalizacije, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Dodali so, da je pogovor tekel tudi o dogajanju na vzhodu Evrope.

Ministra sta potrdila odlične odnose med državama, ki so se v zadnjih letih še okrepili in dobili nov zagon, predvsem z odprtjem slovenskega veleposlaništva v Abu Dabiju leta 2018. Podrobno sta obravnavala tudi priložnosti za krepitev sodelovanja, predvsem na področju obnovljivih virov energije in okoljske tehnologije, s poudarkom na upravljanju z vodami in gozdovi.

Logar je ministru tudi čestital za uspešno izvedbo svetovne razstave Expo 2020 in mu predstavil Slovenijo. Govorila sta tudi o slovenski kandidaturi za nestalno članico varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024/25.

Na svetovni razstavi se predstavlja 192 držav

Expo je vrata odprl 1. oktobra lani, končal pa se bo konec marca letos. Na svetovni razstavi sodeluje 192 držav, kar je največ v zgodovini teh svetovnih dogodkov. Slovenija v Dubaju nastopa pod geslom Slovenia – Green Smart Experience, s katerim se predstavlja kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo.

Vsaka od sodelujočih držav na Expu v času svetovne razstave zaznamuje svoj nacionalni ali častni dan. Slovenski nacionalni dan poteka na današnji slovenski kulturni praznik.

Slovenski dan v Dubaju