Ob stečaju družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli avgusta je delo izgubilo 1.260 delavcev. Foto: BoBo
Ob stečaju družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli avgusta je delo izgubilo 1.260 delavcev. Foto: BoBo

To je povedal stečajni upravitelj Globala Boris Kastivnik, ki bo najpozneje v mesecu dni sodišču podal predlog za prodajo družbe Lesna TIP.

Seznama prijavljenih terjatev po Kastivnikovih besedah še nista dokončna, saj še ostaja možnost, da je kdo od upnikov terjatve prijavil s priporočeno pošto. Kastivnik in stečajni upravitelj družbe Prevent avtomobilski deli v stečaju Grega Erman imata zdaj mesec dni časa, da terjatve preverita.

Banke največje upnice
Terjatve do Preventa Globala je prijavilo sedem bank, ki so tudi največje upnice. Kot je v izjavi za javnost v Slovenj Gradcu povedal Kastivnik, so ločitveni upniki, ki imajo terjatve zavarovane - med te spadajo tudi banke -, do Globala prijavili za 54,4 milijona evrov terjatev od vseh skupno prijavljenih. V primeru družbe Prevent avtomobilski deli so upniki prijavili za okoli 32 milijonov evrov terjatev, od tega je prijav z ločitvenimi pravicami za 13,5 milijona evrov.
Cenitev premoženja družb še poteka, je povedal Kastivnik, ki je po pridobitvi cenitev napovedal čimprejšnjo unovčenje še "živih podjetij". Med te spada tudi podjetje Lesna Tovarna ivernih plošč Otiški Vrh z okoli 270 zaposlenimi, pri čemer po Kastivnikovih besedah strategija prodaje še ni določena, bo pa ta po zagotovilih stečajnega upravitelja transparentna.