Menjav dobavitelja električne energije je bilo več kot 12.000, menjav dobavitelja plina pa več kot 2.000. Foto: BoBo
Menjav dobavitelja električne energije je bilo več kot 12.000, menjav dobavitelja plina pa več kot 2.000. Foto: BoBo

Potrošniki so v okviru akcije Zamenjaj in prihrani, sklenjenih je bilo več kot 14.000 pogodb, saj so potrošniki v posameznih gospodinjstvih zamenjali dobavitelja tako elektrike kot plina, so po pojasnilih ZPS-ja prihranili skoraj milijon evrov. Menjav dobavitelja električne energije je bilo več kot 12.000, menjav dobavitelja plina pa več kot 2.000.

"Glede na dostopne podatke pa velika večina gospodinjstev še vedno ni nikoli zamenjala dobavitelja in zato plačujejo preveč," je povedala predsednica ZPS-ja Breda Kutin in dodala, da bodo temu v prihodnje namenili veliko pozornosti.

"Povprečno gospodinjstvo, ki je zamenjalo dobavitelja v okviru kampanje, bo prihranilo 80 evrov na letni ravni. Seveda pa so bili prihranki različni, odvisno od pretekle pogodbe in porabe, tako so bili pri nekaterih prihranki v vrednosti mesečnega računa, pri drugih pa so znašali več 100 evrov," je povedala Kutinova.

Kot so poudarili v ZPS-ju, jim je s kampanjo uspelo "pretresti" energetski trg za potrošnike v Sloveniji, saj so po objavi zmagovalnih tarif na avkciji določeni ponudniki znižali cene in potrošnikom ponudili dobre ponudbe, zato so skupni prihranki potrošnikov, ki so menjali, še večji.

"Korist so imeli torej vsi, tisti, ki so zamenjali dobavitelja, oz. je izbrani ponudnik kot odziv na akcijo ZPS-ja znižal ceno tudi obstoječim naročnikom, ne le tisti, ki so menjali dobavitelja v okviru naše kampanje," je še ocenila Kutinova.