"Leta 2019 si ne želimo samo prihraniti stroškov, temveč tudi usmeriti naložbe v rast," je na letni konferenci dejal generalni direktor Christian Sewing, ki letno zasluži sedem milijonov evrov. Foto: EPA

Vodstvo si je ob pozitivnih številkah poslovanja izplačalo bonuse za delovno uspešnost in s tem povečalo plače skoraj za polovico.

Investicijski bančnik Garth Ritchie je lani postal najbolje plačani zaposleni pri Deutsche Bank. Nekdanji igralec ragbija je v letu 2018 zaslužil 8,6 milijona evrov, še leto poprej pa je njegova plača znašala 3,2 milijona. Trenutno kot vodja priprav banke na brexit zasluži 250.000 evrov mesečno, navaja Deutsche Welle.

Dobiček njegovega oddelka za podjetniško in investicijsko bančništvo je lani sicer padel za 48 odstotkov, saj so se tudi skupni prihodki oddelka zmanjšali za osem odstotkov. Bonusi za zaposlene so tako v povprečju padli za 23 odstotkov.

Celoten Deutsche Bank je lani sicer prvič po letu 2014 znova posloval z dobičkom 1,3 milijarde evrov. "Naša vrnitev k rentabilnosti kaže, da je Deutsche Bank na pravi poti. Narediti moramo naslednji korak. Leta 2019 si ne želimo samo prihraniti stroškov, temveč tudi usmeriti naložbe v rast. Naš cilj je bistveno povečati donosnost v tekočem letu in naprej," je februarja dejal generalni direktor Christian Sewing z letno plačo sedem milijonov evrov.

Zmanjševanje stroškov in odpuščanje

Uprava je takrat tudi sporočila, da nameravajo stroške zmanjšati na 21,8 milijarde evrov, delovno silo pa do konca leta 2019 "krepko" pod 90.000 zaposlenih. Lani je banka zaposlovala okoli 91.700 ljudi.

Finančni minister Olaf Scholz je marca razkril, da se Deutsche Bank z drugo največjo investicijsko banko Commerzbank ‒ v kateri ima vlada po reševanju iz krize še vedno 15-odstotni delež ‒ pogovarja o združitvi.

Sedež Deutsche Bank v Frankfurtu. Foto: EPA
Sedež Deutsche Bank v Frankfurtu. Foto: EPA

Združitev s Commerzbank bi ustvarila tretjo največjo banko v Evropi

Gospodarski minister Peter Altmaier in kanclerka Angela Merkel sta v izjavah nakazala, da združevanje podpirata. Združitev bi za britansko HSBC in francosko BNP Paribas ustvarila tretjo največjo banko v Evropi s 1.800 milijard evrov bilančne vsote.

Nobena banka ni v rožnatem položaju. Donosnost kapitala (razmerje med čistimi prihodki in lastniškim kapitalom delničarjev) Commerzbanka je bila lani 3-odstotna, pri Deutsche Bank pa le 0,4-odstotna, piše Deutsche Welle. Povprečni donos velikih bank je bil nekaj več kot 10-odstoten, JP Morgan in Bank of America vodita med bankami z največ sredstvi.

Sindikati: združevanje pomeni odpuščanje

V četrtek so se ločeno sestali odbori obeh bank, da bi razpravljali o združitvi, a odločitev še niso sprejemali. Sindikati opozarjajo, da bi združitev zahtevala 30.000 delovnih mest v Nemčiji. Obe banki po vsem svetu sicer zaposlujeta okoli 140.000 ljudi.