Foto: BoBo
Foto: BoBo

O subvencioniranju skrajšanja delovnega časa in drugih ukrepih iz tretjega svežnja pomoči se je vlada včeraj zvečer na Brdu pogovarjala z gospodarstveniki. Poseben poudarek so prisotni namenjali tudi turizmu, ki mu seveda najbolj koristi sproščanje vseh teh omejitvenih ukrepov gibanja.

Za turizem je ukrep sofinanciranja skrajšanega delovnega časa eden izmed ključnih, pravijo turistični delavci, saj se bodo turisti vračali postopno in tako se bodo tudi kapacitete postopoma polnile. Za oživitev slovenskega turizma pa se omenja tudi ukrep t. i. vavčerja – uvedbe bona za spodbujanje dodatne potrošnje.

Država bi vsakemu delovno aktivnemu prebivalcu Slovenije namenila 200 evrov, ki bi jih lahko povabil za preživljanje počitnic v slovenskih turističnih krajih. "Gre sicer za finančno precej težak ukrep, vreden okoli 200 milijonov evrov, a veliko tega denarja bi se prelilo nazaj – če ne drugače, preko davkov v državni proračun," je za TV-Dnevnik poročala Vesna Zadravec.

"Vprašanje je, kdo bi te vavčerje izdajal, v kakšni vrednosti in kdo bi zanje pravzaprav dal denar. Če bo to iz regresa, bo zelo hitro ugotovljeno, da hočejo ljudje sami razpolagati, kje bodo zapravili denar za dopust. Če pa je to neka državna pomoč, potem pa vsekakor podpiram, da ta denar ostane v Sloveniji, pri slovenskih turističnih ponudnikih," je za Televizijo Slovenija dodal predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj.

Glavni ukrep tretjega svežnja je subvencioniranje delovnega časa

Minister za delo Janez Cigler Kralj je sicer že zagotovil, da ti vavčerji niso zamišljeni kot nadomestilo za del regresa za letni dopust.

Po časovnici bodo ministrstva do ponedeljka pripravila osnutek tretjega protikoronskega svežnja, v torek naj bi predlog romal na vlado in nato v državni zbor. Zakon pa bo predvidoma začel veljati junija, ukrepi pa bodo veljali vse do konca leta.