Vseh 312 delavcev se je znašlo pred vrati. Foto: BoBo
Vseh 312 delavcev se je znašlo pred vrati. Foto: BoBo

Zato so bili ob sestanku delavcev s stečajno upraviteljico Simono Goriup navzoči tudi predstavniki sežanskega zavoda za zaposlovanje, saj se bo večina delavcev prijavila na zavod prav tam.

Nekaj delavcev bo stečajna upraviteljica potrebovala za dokončanje del, točnega števila pa še ni vedela. Do novembra bo že znan tudi seznam terjatev do upnikov.

Delavci bodo imeli nekaj možnosti za nove zaposlitve, saj je na sežanski enoti zavoda za zaposlovanje prijavljenih nekaj potreb po gradbenih delavcih, strojnikih in voznikih tovornih vozil, je povedala pomočnica direktorice koprske območne enote zavoda za zaposlovanje Daira Balta. Vendar bo za številne težko, saj je povprečna starost zaposlenih v Kraškem zidarju 44 let, veliko pa je med njimi tudi invalidov, je dodala.
"Za neprednostne terjatve se lahko obrišejo pod nosom"
"Stečajni upraviteljici bomo dali čas, da pregleda vse posle podjetja tudi za leto dni nazaj, in na podlagi njenih ugotovitev bomo lahko tudi ukrepali. Vendar je naša primarna naloga, da sedaj delavcem zagotovimo izplačilo vsaj prednostnih terjatev. Po mojem mnenju se za neprednostne terjatve do podjetja, kot so preostanki med minimalno in preostalo plačo ter lanski regres, lahko delavci kar obrišejo pod nosom," je dejal izvršni sekretar sindikata KS 90 Damjan Volf.

Tudi v Kraškem zidarju se je dogajalo, da so upniki že odpeljali nekaj delovnih strojev za poplačilo svojih terjatev do podjetja. Volf je ob tem obljubil, da bodo zaposleni v Kraškem zidarju storili vse, da bo ostalo kar največ lastnine in s tem večja stečajna masa. Samo delavci naj bi imeli več kot milijon in pol evrov terjatev do Kraškega zidarja.