Pomurski kmetijsko-živilski sejem Agra praznuje okroglih 60 let. Foto: BoBo
Pomurski kmetijsko-živilski sejem Agra praznuje okroglih 60 let. Foto: BoBo

"Ob jubileju, ki predstavlja šest desetletij tradicije in vizije zgodbe, ki se imenuje Pomurski sejem, smo lahko upravičeno ponosni, saj je bilo veliko prelomnih trenutkov, ko bi lahko to zgodbo obrnili v drugo smer, tako pa je v 60 letih zrasel v enega največjih in najpomembnejših kmetijskih sejmov v tem delu Evrope, pod njegovim okriljem pa poleg kmetijskega sejma še številni drugi sejemski projekti in ocenjevanja," je ob današnji predstavitvi Agre povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Po njegovih besedah se je po koronski negotovosti znova vrnil optimizem, najbolj veseli pa so, da so se vrnili razstavljavci, in to najprej tisti, ki so lani sejem bojkotirali. Tako bo Agra ponudila vse vsebine, značilne zanjo v prejšnjih letih, saj je 100-odstotno zaseden tako s komercialnimi kot strokovnimi razstavi.

Med prelomnimi trenutki je Erjavec omenil leto 1975, ko je sejem prevzelo ljubljansko Gospodarsko razstavišče, leto 1993, ko so v Gornji Radgoni ustanovili lastno podjetje Pomurski sejem, in leto 1999, ko so od razstavišča prevzeli del njegovih nepremičnin in postali popolnoma samostojni.

Zgodovina sejma

Celotna zgodovina sejma bo predstavljena v novem paviljonu pri vhodu na sejmišče in v gornjeradgonski knjižnici, izdali pa so tudi almanah, v katerem so posebno pozornost namenili šestim najpomembnejšim osebnostim, ki so pomembno zaznamovale obstoj Pomurskega sejma.

Letos je mednarodno leto ribištva in ribogojstva, zato so za državo partnerko izbrali Japonsko, ki ulovi 10 odstotkov rib na svetu in je gospodarsko tretja najmočnejša država na svetu.

Predstavila se bo tako s kmetijstvom kot naprednimi tehnologijami. Sodelovalo bo deset japonskih podjetij s predstavitvami in pokušino japonskih jedi. Predstavile se bodo tudi številne druge države, med njimi Senegal.

Mednarodna ocenjevanja

Že 40 let potekajo v okviru Agre tudi mednarodna strokovna ocenjevanja, letos šest, dodatno še natečaj za slovenskega oskarja za embalažo. 431 izdelovalcev je na ocenjevanja tokrat poslalo 1667 izdelkov, kar po mnenju organizatorjev pomeni, da glede na večanje števila izdelovalcev takšna ocenjevanja podjetja in posamezniki potrebujejo.

Na pomurskem sejmu so prepričani, da je Agra z bogatimi vsebinami nepogrešljiva za razvoj slovenskega kmetijstva, živilstva in podeželja, saj prinaša inovacije, trajnostne smernice in odlične prakse, mednarodne poslovne povezave, strokovnjake pa seznanja z novimi znanji. Potrošnikom, ki želijo varno in kakovostno hrano, pa predstavlja najboljše tradicije, novosti ter odličnost pridelkov kulinarike in vin.

Tudi letos bodo ob tradicionalnih novostih v panogah na sejmu številne vladne, zbornične in strokovne ustanove, organizacije, združenja ter šole s področja kmetijstva in prehrane. Med strokovnimi dogodki posebej opozarjajo na številne vzorčne nasade, razstave živali, ob jubileju pa napovedujejo tudi presenečenja za obiskovalce ter popuste za skupinske obiske.

Danes so predstavili tudi rezultate mednarodnega ocenjevanja medu. Sodelovalo je 145 čebelarjev z 221 vzorci medu iz štirih držav. Šampionski naslov z najvišjim številom točk je dobil akacijev med čebelarstva Klemenčič iz Škofje Loke.