Vlada ima pomisleke pred popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, medtem ko naftni trgovci pritiskajo za njihovo sprostitev. Foto: BoBo
Vlada ima pomisleke pred popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, medtem ko naftni trgovci pritiskajo za njihovo sprostitev. Foto: BoBo

Na začetku aprilu je vlada delno sprostila regulacijo cen za 100-oktanski bencin in kurilno olje. Obstoječo uredbo o oblikovanju cen za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo medtem podaljšuje, nazadnje jo je za en mesec na začetku junija.

Poleg tega se je vlada seznanila tudi z analizo o javnofinančnih učinkih postopne sprostitve cen naftnih derivatov. Iz nje izhaja, da bi deregulacija cen na avtocestah in hitrih cestah vplivala na spremembo prodajnih cen in količine prodanih naftnih derivatov, kar bi posledično zmanjšalo javnofinančne prihodke.

Tako bi bili lahko prihodki proračuna prihodnje leto manjši za do 2,2 milijona evrov, če bi distributerji zvišali maržo za 50 odstotkov. V letu 2018 bi lahko bili ob 100-odstotnem dvigu marž glede na trenutne proračunski prihodki nižji za do 3,9 milijona evrov, od leta 2019 dalje pa za do največ 3,3 milijone evrov, če bi se marža dvignila za 100 odstotkov.

V Trgovinski zbornici Slovenije so medtem nad vladno odločitvijo, da za dva meseca podaljša obstoječo uredbo, razočarani. Prepričani so, da so večja grožnja za dvig cen naftnih derivatov novi davki kot pa morebitni dvigi naftnih trgovcev. Marža trgovcev predstavlja zgolj šest odstotkov in tako nikakor ne more vplivati na zrušitev trga naftnih derivatov v državi, so prepričani, pri čemer dodajajo, da sprostitev cen za proračun ne bi imela negativnih posledic. Od vlade tako pričakujejo popolno liberalizacijo cen v prihodnjih dveh mesecih.