Še tretja velika banka, ki bo končala v rokah tujcev. Foto: BoBo
Še tretja velika banka, ki bo končala v rokah tujcev. Foto: BoBo

Še zadnja izmed treh slovenskih bank, saniranih pred petimi leti, je na prodaj. V skladu z zavezami Evropski komisiji je treba Abanko odprodati do sredine leta, rok za podpis pogodbe se izteče konec junija.

Zanimanje za nakup 100-odstotnega deleža v Abanki naj bi bilo sicer precejšnje. Za banko naj bi se namreč zanimalo kar pet interesentov. Največja favorita pa naj bi bila ameriški sklad Apollo, ki ima skupaj z EBRD-jem že v lasti mariborski NKBM; in madžarski OTP, ki se za vstop na slovenski bančni trg poteguje že dalj časa.

Prihodnjo sredo, ko se izteče rok za odpiranje zavezujočih ponudb, bo jasno več. Med drugim tudi cena, po kateri bo banka prodana. V okviru nezavezujočih ponudb, ki so jih morebitni kupci oddali decembra lani, naj bi se ponujena cena za delnico gibala med 0,6- in 0,7-kratnikom knjigovodske vrednosti banke. Spomnimo, NLB smo lani prodali po 0,7, NKBM pa po 0,4 knjigovodske vrednosti.

SD išče način, kako prodajo ustaviti
Lahko prodajo še kar koli ustavi? Kot je razumeti finančnega ministra Andreja Bertonclja – ne. Kot je razumeti koalicijski SD, pa ta možnost še vedno obstaja. Na koalicijskem vrhu pred dvema dnevoma je namreč prav ta stranka izrazila pričakovanje, da se do konca sodnega postopka, sprožila ga je Evropska komisija zaradi preiskave bančne luknje zoper Slovenijo, privatizacija Abanke zamrzne. Odgovora na to pobudo SD-ja za zdaj še ni.