Največjo rast prihodkov bo po oceni Adrie sicer prinesla oddaja letal in posadk drugim letalskim družbam, in sicer bo ta 3,8-krat višja, kot je bila leta 2017. Foto: BoBo
Največjo rast prihodkov bo po oceni Adrie sicer prinesla oddaja letal in posadk drugim letalskim družbam, in sicer bo ta 3,8-krat višja, kot je bila leta 2017. Foto: BoBo

Adria je v poslovnem poročilu izgubo pripisala predvsem rasti cen goriva, katere negativni vpliv je znašal 4,4 milijona evrov. Prav tako je na poslovanje negativno vplivala prekinitev pogodbe o sodelovanju z letalsko družbo iz Estonije in prekinitev pogodbe z letališčem iz Poljske, so dodali v družbi.

Po drugi strani je Adria lani za 8,7 odstotka povečala prihodke od prevoza potnikov, in sicer so se ti ustavili pri 146,8 milijona evrov. V letu 2017 je sicer letalski prevoznik prepeljal 1,2 milijona potnikov, kar je 9,6 odstotka več kot leto prej.

Zasedenost potniške kabine je bila v rednem prometu 66,85-odstotna, kar je nekoliko bolje kot leto prej. Tedaj je bila namreč zasedenost kabine 65,51-odstotna. Adria je lani opravila tudi 4,9 odstotka več poletov, in sicer 20.415.

Posodobili so letalsko floto
Direktor družbe Holger Kowarsch je v poslovnem poročilu zapisal, da so s poslovnim letom v Adrii zadovoljni. Poleg večjega števila potnikov je poudaril začetek optimizacije na praktično vseh poslovnih segmentih, "kar nam bo zagotovilo izboljšanje rezultatov prihodnjih poslovnih let in lažje prilagajanje potrebam trga".

"Posodobili in optimizirali smo tudi našo floto letal, ki je eden izmed ključnih elementov pri prilagajanju Adrie Airways konkurenčnim razmeram v letalstvu na evropskem trgu. Obstoječe razmere, dinamično okolje in predvideni razvoj dogodkov narekujejo nadaljnjo rast v segmentu rednega prometa, čarterskega in tovornega prometa," je še zapisal.

Pri letalskem prevozniku so poudarili, da gre v skladu s sodobnimi ekonomskimi principi smer rasti tudi v segmentu ACMI oz. zakupu letala s posadko, kjer Adria vidi svojo konkurenčno prednost.

"V prihodnost zremo z zaupanjem in optimizmom, prepričani, da v ključnih trenutkih prepoznamo dolgoročne priložnosti in tržni potencial," so zapisali pri prevozniku.

Letos načrtujejo skupno 22.630 poletov
Za letošnje leto Adria Airways sicer načrtuje skupno 22.630 poletov, kar je za 10,8 odstotka več kot lani. Na rednih linijah nameravajo prepeljati 1,26 milijona potnikov, kar je za 16,2 odstotka več kot lani. Prihodki od prodaje se bodo po načrtih podjetja okrepili za 22,8 odstotka.

Največjo rast prihodkov bo po oceni Adrie sicer prinesla oddaja letal in posadk drugim letalskim družbam, in sicer bo ta 3,8-krat višja, kot je bila leta 2017. Največje tveganje pa predstavljata nihanje cen nafte, pa tudi tečaj ameriškega dolarja, še izhaja iz poročila, objavljenega na Ajpesu.