Po neuradnih podatkih je zaradi sklepanja škodljivih pogodb ovaden nekdanji komercialni direktor Adrie Tomaž Kostanjšek. Foto: BoBo
Po neuradnih podatkih je zaradi sklepanja škodljivih pogodb ovaden nekdanji komercialni direktor Adrie Tomaž Kostanjšek. Foto: BoBo
Adria Airways
Slovenski letalski prevoznik je vložil dve ovadbi. Foto: MMC RTV SLO

Ovadena naj bi bila nekdanji komercialni direktor Tomaž Kostanjšek in njegov pomočnik Tomaž Škofic, piše časopis Dnevnik. Ovadbe so v družbi potrdili, podrobnosti pa ne razkrivajo. Da so prejeli dve ovadbi, so potrdili tudi na kranjskem tožilstvu.

Adria naj bi ovadenima očitala sklenitev škodljivih pogodb in odobritev izplačil, saj naj bi oba vedela, da družba, s katero so sklenili pogodbo o posredništvu, obveznosti ne izpolnjuje.

Melius ni prodajal, a je pobiral provizijo
Gre za podjetje Melius, ki naj bi "pokrivalo" prodajo Adriinih vozovnic na trgih ZDA, Kanade in Južne Amerike. Zastopnik družbe je Aziz Kreso, sedež podjetja pa je v restavraciji Kreso's Restaurant v Kentuckyju. Adria Airways je sklenila še eno pogodbo s podjetjem, ki ga zastopa Kreso. Gre za družbo Estrategias iz Mehike, ki naj bi skrbelo za nadzor in pospeševanje prodaje na trgih ZDA, Kanade, Brazilije, Čila in Kolumbije.

To pomeni, da je imel slovenski letalski prevoznik za iste trge sklenjeni dve pogodbi z dvema družbama. Eno bi vozovnice prodajalo, drugo pa prodajo nadziralo. V Adrii so nato ugotovili, da niti eno podjetje vozovnic ni prodajalo, prav tako pa agentom, ki so vozovnice dejansko prodajali, ni dajalo nobene podpore. Kljub temu so obema družbama od leta 2009 pa do lani izplačali več kot 400 tisoč evrov.

Časopis Dnevnik poroča, da je bil Melius ustanovljen prav za posel z Adrio, Kostanjšek pa naj bi se za posle s Kresom dogovoril vnaprej. Melius je tako le pobiral provizijo, vozovnic pa ni prodajal.

Obe pogodbi sta tako fiktivni, posel pa so v družbi izvajali po navodilih Kostanjška in Škofica, so ugotovili v Adrii. Dokazov, da so za fiktivni posel vedeli tudi njuni nadrejeni (Tadej Tufek in Marjan Ravnikar), v družbi niso našli.

Plačevali že plačano
Podobne posle naj bi Kostanjšek sklepal tudi v Turčiji, kjer so pogodbi z družbo Adria Turizem dodali, da bo družba za za Adrio organizirala rezervacije, sezname potnikov in podobno za prevoze osebja turške prevozne družbe. Gre za storitve, do katerih je Adria upravičena že s prej sklenjeno pogodbo po bistveno nižji ceni. Adria Airways je tako od maja 2007 do junija 2011 za isto storitev plačeval dvakrat. Neuradno naj bi storitev preplačali za okoli 300 tisoč evrov.