Adrijino letalsko šolo naj bi že spomladi skrbno pregledal morebitni kupec, Kontrola zračnega prometa Slovenije. Foto: BoBo
Adrijino letalsko šolo naj bi že spomladi skrbno pregledal morebitni kupec, Kontrola zračnega prometa Slovenije. Foto: BoBo

Kot je razvidno iz razpisa, ki so ga na spletni strani družbe objavili 10. julija, izteče pa se 19. julija, Adria prodaja hangar za vzdrževanje letal s skupno površino 2.357 kvadratnih metrov, letališko ploščad na površini 2.773 kvadratnih metrov, ki je trenutno predmet parcelacije, in delavnice s površino 1.668 kvadratnih metrov.

Poleg tega Adria prodaja pisarniški objekt z neto površino 1.132 kvadratnih metrov, 100-odstotni poslovni delež v družbi Adria Airways letalska šola in simulator letenja - Flight Navigation and Procedure Trainer II Multi Crew Cooperation.

Pisne ponudbe bodo v Adrii Airways sprejemali do 19. julija, osnovno merilo za izbor pa bo ponujena kupnina. Nakup bo potekal po načelu videno - kupljeno, poznejše uveljavljanje zahtevkov zaradi napak ne bo upoštevano. Adria Airways pa si pridružuje pravico, da ne glede na prejete ponudbe pogodbe ne sklene z nobenim ponudnikom.

Če ne bo zanimanja, bo razpis podaljšan
Predsednik uprave družbe Mark Anžur je za časopis Dnevnik povedal, da bodo vsem zainteresiranim omogočili skrbni pregled, ogled in podobno, skladno s tem pa da bodo po potrebi podaljšali tudi rok za oddajo ponudbe. Šele če v predpisanem roku devetih dni ne bodo prejeli zavezujočih ponudb ali ponudb s primerno kupnino, bodo razpis podaljšali in "objavili še v sredstvih javnega obveščanja".

Neenaki pogoji?
Dnevnik opozarja na neenake pogoje za morebitne kupce, saj naj bi Kontrola zračnega letenja Slovenije že spomladi letos opravila skrbni pregled letalske šole. Njeno prodajo naj bi zaustavili državni lastniki, ki naj bi se zbali, da bi Evropska komisija omenjeno prodajo razumela kot državno pomoč.

V Adrii so bojazen zavrnili s pojasnilom, da to "ne predstavlja državne pomoči pod pogojem, da je transakcija opravljena pod tržnimi pogoji". Anžur zagotavlja tudi, da nihče izmed ponudnikov ni in ne bo imel prednosti pred drugimi.