Na AL-ju so zadovoljni s preteklimi prvimi šestimi meseci leta. Foto: BoBo
Na AL-ju so zadovoljni s preteklimi prvimi šestimi meseci leta. Foto: BoBo

Po dveh letih padanja števila potnikov se je to v prvem letošnjem polletju obrnilo in Aerodrom Ljubljana (AL) je imel sedemodstotno rast javnega prometa (575.463 potnikov), od katerih jih je dobra polovica potovala v London, Frankfurt, Carigrad, Zürich, München in Pariz. Čisti dobiček je ob polletju znašal tri milijone evrov, kar je za milijon evrov več kot v istem obdobju lani in za 1,5 milijona več od načrta.

Trendi so se izboljšali zlasti v drugem četrtletju, pozitivno pa so na poslovanje vplivali tudi varčevalni ukrepi, so zapisali v družbi. Prihodki iz poslovanja so znašali 14,8 milijona evrov, kar je za 1,9 odstotka več kot pred letom dni in 6,9 odstotka več od načrtovanih, trenutno pa je družba pri 49,2 odstotka načrtovanih letnih prihodkov.
AL je več prihodkov imel zlasti na račun povečanega števila potnikov tujih prevoznikov (Wizz Air, Turkish Airlines, Montenegro Airlines, easyJet in Finnair), nadomeščanja manjših letal z večjimi in rasti v segmentu tovornega prometa. Bolje se je po dolgem času z večjim številom potnikov odrezala tudi Adria Airways, na roke pa jim je šla tudi mrzla zima, saj so imeli polne roke dela z razledenjevanjem letal.
Več tovornega prometa in težjih letal
V segmentu komercialnih storitev so prihodke ohranili na ravni lanskega prvega polletja. V šestih mesecih so oskrbeli 15.972 premikov letal (46 odstotkov letnega načrta). Od tega jih je bilo v ključnem segmentu javnega prometa oskrbljenih 11.364 oz. 7,5 odstotka manj kot pred letom dni in za 2,2 odstotka pod načrtom.
Ker pa so predvsem tuji prevozniki uporabljali bistveno večja (in težja) letala, je to izničilo negativen učinek manjšega števila premikov letal. Povečal se je tudi tovorni promet, kjer so oskrbeli 8.910 ton tovora, kar je za 9,3 odstotka več kot v istem lanskem obdobju.