Večinski delež Aerodroma Ljubljana je pred kratkim kupila nemška družba Fraport. Foto: BoBo
Večinski delež Aerodroma Ljubljana je pred kratkim kupila nemška družba Fraport. Foto: BoBo

Iz nerevidiranih podatkov o poslovanju Aerodroma Ljubljana od januarja do septembra, ki jih je v ponedeljek obravnaval tudi nadzorni svet družbe, je razvidno, da so na ljubljanskem letališču v tem času našteli več kot 1,05 milijona potnikov. To je za 1,7 odstotka več kot v istem obdobju lani, a za 3,9 odstotka manj od načrtov.

Oskrbeli več tovora, a opravili manj premikov
Število potnikov so povečali tako domači kot tuji prevozniki. So pa tuji prevozniki zmanjšali število premikov letal, medtem ko je Adria Airways opravila za 3,2 odstotka več premikov, kot je bilo predvideno v načrtu. Skupaj je bilo premikov letal 24.425, kar je za 5,6 odstotka manj kot istem obdobju lani. Vendar je to posledica spremembe strukture letal v korist večjih in težjih letal ter nima negativnega vpliva na realizirane poslovne prihodke. Na letališču so v prvih devetih mesecih oskrbeli tudi več kot 14.000 ton tovora oziroma 7,3 odstotka več kot v istem obdobju lani in 5,2 odstotka več, kot je bilo načrtovano.

Uprava družbe ob tem ugotavlja, da je bilo poslovanje v prvih devetih mesecih leta dobro. Družba je s 24,82 milijona evrov poslovnih prihodkov za 1,9 odstotka presegla prihodke iz lanskega devetmesečja in minimalno zaostala za obdobnim načrtom. Porast prihodkov je povezan s spremembo v strukturi letal, porastom tovornega prometa ter višje realiziranimi prihodki od komercialnih storitev.

Dobiček zmanjšala naložba v Adrio Airways Tehnika
Dobiček iz poslovanja je znašal 6,11 milijona evrov in presega obdobni načrt za 16,6 odstotka, za lanskim pa zaostaja za dva odstotka. Manj ugoden je neto finančni izid, ki je znašal 3,1 milijona evrov, kar je za 40,5 odstotka manj od realiziranega v istem lanskem obdobju in za 43,2 odstotka manj od obdobnega načrta. Manjši čisti dobiček je posledica opravljene slabitve naložbe v družbo Adria Airways Tehnika za 2,74 milijona evrov. Aerodrom Ljubljana sicer omenjeno naložbo prodaja. Postopek prodaje je v teku, višina kupnine pa ta trenutek še ni znana.

V javnem potniškem prometu je na ljubljanskem letališču največji del prometa opravil domači prevoznik, pri katerem je še bolj kot pri tujih prevoznikih prisotna težnja zniževanja števila premikov ob uporabi večjih letal. Preostalih 30,5 odstotka potnikov javnega prometa so prepeljali tuji prevozniki.

Nov prevoznik, stari povečujejo število poletov
K rasti števila prepeljanih potnikov je pomembno prispeval prevoznik Air Serbia, ki od lanskega decembra z vedno bolj polnimi letali povezuje Ljubljano in Beograd. Med rednimi tujimi prevozniki je promet močno povečal tudi Turkish Airlines, zmanjšalo pa se je število potnikov Air France. Medtem je nizkostroškovnima prevoznikoma Wizzair in easyJet, ki dosegata skoraj 12-odstotni delež potnikov v javnem prometu na ljubljanskem letališču, število potnikov uspelo zadržati na ravni lanskih prvih devetih mesecev.