Vrana vrani ne izkljuje oči, pravi pregovor. Foto: MMC RTV SLO
Vrana vrani ne izkljuje oči, pravi pregovor. Foto: MMC RTV SLO


Disciplinska komisija Zbornice upraviteljev Slovenije je mimo oči javnosti ugotovila, da nihče izmed šestih upraviteljev, ki jih je zbornici prijavilo ministrstvo za pravosodje in javno upravo (MPJU), ni kršil stečajne zakonodaje ali ravnal neprofesionalno, piše Dnevnik.
Stečajni upravitelji Melita Butara, tudi predsednica zbornice v odstopu, Igor Bončina, Maksimiljan Gale, Marko Drobež, Mojca Breznik in Katarina Benedik so tako vsi končali z oprostilnimi sklepi. Ali se je ministrstvo pritožilo, ni znano, iz dokumentov, ki jih je pridobil časnik, pa je razvidno, da je ministrstvo prijave spisalo površno in jih slabo utemeljilo. Prav tako pri tem ni načelo nekaterih večjih ekscesov, ki se dogajajo v stečajnih postopkih.
Najlažje delo je imela komisija, ki jo vodi okrožna sodnica Mateja Dobovšek, pri obravnavi Drobeža, saj se je MPJU v prijavi zmotil pri imenu dolžnika. Pri Benedikovi, ki ji je ministrstvo očitalo, da je v stečaju Met Metala ločitvene pravice države prerekala šele po tem, ko jo je na to opozorilo sodišče, je komisija ugotovila, da je to upraviteljica storila v zakonskem roku.
Pri Breznikovi je komisija ugotovila, da ji marca lani ni bilo treba vrniti predujma za kritje začetnih stroškov stečaja družbe Bohor Les. Bončina pa si po oceni komisije ni dal predčasno izplačati nagrade za delo, ki ga ni opravil do konca, čeprav je celo višje sodišče menilo drugače.
Določbe niso same sebi namen, a jih ni treba preveč strogo interpretirati
Pri Galetu je bil položaj bolj zapleten, saj je skoraj za pet mesecev zamudil rok za objavo otvoritvenega poročila v stečaju družbe SC Mobi. Gale je komisijo prepričal, da je zamuda nastala zaradi iskanja lastnika stečajnega dolžnika Ivana Vogrinca.
"Res je, da je upravitelj poročilo vložil po poteku zakonskega roka," je zapisala komisija, toda dodala, "da zakonske določbe o obveznostih upravitelja niso same sebi namen". Kljub temu je ugotovila, da Gale z zamudo ni vplival na interese upnikov. Drugačen zaključek bi po njeni oceni pomenil "strogo formalistično razlago zakona".
Posli prijateljem z blagoslovom sodnice
Očitkov se je uspešno oprala tudi Butara, ki ji je ministrstvo očitalo, da je v stečaju Gradbenega podjetja Grosuplje mimo zakona naročila posebno revizijo poslov. Poleg tega pa ji je MPJU očital še, da v istem stečaju pred vložitvijo predlogov za prodajo dela premoženja ni zahtevala mnenja upniškega odbora.
Butara je komisiji pojasnila, da je revizijo, ki jo je opravilo podjetje 3 M v solasti njene prijateljice in upraviteljice Marine Marinc Pilej, naročila po posvetu s sodnico (sprva je stečaj nadzirala sodnica Mateja Levstek, nato pa Irena Rozman).
Te stroške naj bi pod postavko "dodatna računovodska služba" predvidela že v načrtu stečajnega postopka. Kljub zunanji reviziji pa je Butara pozneje upnike prepričevala, da razlogov za tožbe zoper nekdanje vodilne v propadlem gradbenem podjetju ni. Komisiji se nič od tega ni zdelo sporno in je Butari dala odpustek.