V prejšnjem poskusu prodaje, ki so mu javno nasprotovali sindikati in vidni politiki, je bila ponujena cena za delnico 220 evrov. Foto: MMC RTV SLO
V prejšnjem poskusu prodaje, ki so mu javno nasprotovali sindikati in vidni politiki, je bila ponujena cena za delnico 220 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Ali nam je všeč ali ne, dejstvo je, da je trenutno edini, ki nam nudi roko.

Borzni analitik Sašo Stanovnik, Alta Invest
Mercator
Delnica Mercatorja je v zadnjih dneh strmoglavila. Tisti, ki trgujejo na borzi, po mnenju Stanovnika vse manj verjamejo v dejansko izvedbo prodaje Agrokorju. Foto: MMC RTV SLO
Protest Mercator
Del slovenske javnosti prodaji nasprotuje, tudi zaradi dvomljivega stanja kupca Agrokorja in bojazni, da bo Mercator izčrpaval. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Strm padec Mercatorjeve delnice
Mercator navzdol, kaj bo s prodajo?


Cena Mercatorja je s padcem na 81 evrov najnižja v zadnjem letu dni. Za 21 evrov je nižja od vrednosti sredi junija letos, ko je konzorcij prodajalcev podpisal pogodbo z Agrokorjem. Slednji je za delnico obljubil 120 evrov za delnico, skupaj pa 240 milijonov evrov za 53-odstotni delež.

S prodajo so povezani tudi policijska preiskava pri predsedniku uprave NLB-ja Janku Medji in prepisi telefonskega pogovora nekdanjega prvega moža slovenskega Dinersa Tomaža Lovšeta. Poznavalci pravijo, da utegne Agrokor znižati ponudbo za nakup Mercatorja.
V prihodnjih dneh se začenjajo pogajanja o dolgoročnem podaljšanju posojil Mercatorju, je za TV Slovenija poročal Florjan Zupan. Tudi od teh pogajanj je odvisna usoda prodaje Agrokorju. Mercatorju, ki ima za milijardo evrov dolgov, namreč denar posoja 60 bank in nekatere - predvsem domače - so tudi njegove lastnice.

Zadnje afere postavljajo prodajo pod vprašaj. "Izjemno se krepita vpliv in moč nasprotnikov prodaje Mercatorja. Čudno je, da ti isti ljudje ves čas prodaji nasprotujejo in s tem po vsej verjetnosti povzročajo zelo veliko škodo," je dejal direktor borzne družbe Ilirika BPH Igor Štemberger.
Mercatorju obenem upadajo tako dohodki, dobiček kot vrednost njegove delnice. Vlagatelji vse manj verjamejo v prevzem. Kot je ocenil Tomislav Apollonio iz Abanke Vipa, je imel Mercator ob polletju izgubo, več kot 50-odstotna premija za tveganje pa kaže, da cena 120 evrov za delnico ne utegne vzdržati.

Prodajo morajo odobriti še varuhi konkurence v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, Agrokor Ivice Todorića pa ima težave s financiranjem. Neuradno naj bi poskušal ceno znižati s 120 na vsega 80 evrov za delnico. Za preostalih 40 evrov bi se poskušal z bankami upnicami dogovoriti za zmanjšanje dolga prek dokapitalizacije.

Vrednost polmilijardnega prevzema bi se tako zmanjšala za 150 milijonov evrov, vendar bi morali lastniki z Agrokorjem skleniti nov sporazum, saj obstoječi ne omogoča spremembe cene delnice.

Kako se je gibala cena Mercatorja
Sredi junija je bilo treba za eno delnico odšteti 105 evrov, konec septembra je bila vredna 85, le nekaj dni pozneje pa je pri 81 evrih za delnico. Strm padec torej. Bi zato lahko propadel že 9. poskus prodaje?

Tisti, ki trenutno trgujejo na borzi, vsekakor tako mislijo, je v Prvem dnevniku TV Slovenija dejal borzni analitik Sašo Stanovnik iz družbe Alta Invest. "Drugače ni logike, da prodajaš neko delnico po 80, 85 ali tudi 90 evrov, če verjameš, da bo prevzem uspešen in boš do konca leta dobil 120," je pojasnil.

Še na začetku tedna je bila delnica vredna 88 evrov, potem pa je nenadoma strmoglavila. Stanovnik svari pred prehitrim sklepanjem, saj je trenutno promet z Mercatorjevimi delnicami na borzi majhen in morda gre za nekaj posameznikov, ki nujno potrebujejo hiter denar.

Je pa po njegovih besedah obenem res, da se z vse večjo časovno oddaljenostjo in s tem, ko se "vse manj sliši" o prodaji, ljudje polagoma izgubljajo upanje v uspešnost prodaje Agrokorju. "Na ta način se samo pridružimo splošnemu padanju, ki traja že nekaj let," pa je dodal.

Ob vsem tem se mora sam Mercator z bankami upnicami dogovoriti za prenovo programa vračanja posojil, Agrokor pa mora izvesti lastno dokapitalizacijo, da bi dobil evropski denar za nakup Mercatorja. Nič od tega še ni pod streho, je v oddaji opozorila voditeljica Manica Ambrožič Janežič.

Obe dejstvi tudi Stanovnika utrjujeta v prepričanju, da utegne prodaja Agrokorju propasti. "Žal, preprosto se je toliko zakomplicirala celotna zadeva, da je postala povezana. Agrokor ne bo prevzel Mercatorja, dokler ne bo imel dobrega financiranja. Pri Mercatorju, kjer govorimo o ogromni milijardni zadolženosti in številnih bankah, pa je za zaplet dovolj, da nekaj bank reče 'ne'," je pojasnil.

Možnost stečaja Mercatorja "majhna"
Bi lahko sledil stečaj podjetja, ki igra v slovenskem gospodarstvu izjemno pomembno vlogo? Tehnično je stečaj mogoč v trenutku, ko nekdo ne more poplačati dolga, in Mercator ima že v tem trenutku moratorij za odplačevanje dolgov, je spomnil Stanovnik. Je pa Mercator še vedno preveč pomemben, zato Stanovnik v stečaj ne verjame. Verjetnejša sta dva druga scenarija: dejanska prodaja edinemu ponudniku Agrokorju ali pa banke posel refinancirajo in se izvede prenos na slabo banko.

Ali nam je všeč ali ne, dejstvo je, da je trenutno edini, ki nam nudi roko.

Borzni analitik Sašo Stanovnik, Alta Invest
Strm padec Mercatorjeve delnice
Mercator navzdol, kaj bo s prodajo?